Krijg geen trauma van uw toetsenbord

Krijg geen trauma van uw toetsenbord

De beeldschermwerkplek moet aan een aantal eisen voldoen om er goed te kunnen werken. Dat geldt ook voor bedieningsmiddelen als het toetsenbord. Met deze aandachtspunten loopt u geen trauma op met het toetsenbord!

De Arbowetgeving (Arbowet, Arbobesluit en Arboregeling) geeft geen concrete voorschriften voor het toetsenbord. Maar er staan wel enkele algemene bepalingen over beeldschermarbeid in het Arbeidsomstandighedenbesluit, afdeling 2 van hoofdstuk 5.

Ook de bijlage bij Richtlijn nr. 90/270/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen bevat minimumvoorschriften voor de beeldschermwerkplek. Deze bijlage is verwerkt in hoofdstuk 5 van de Arbeidsomstandighedenregeling. Verder geeft NEN-EN-ISO 9241 een aantal ergonomische eisen voor kantoorarbeid met beeldschermen. In deel 4 staan de eisen voor het toetsenbord vermeld.

> LEES OOK: Beeldschermwerk? Ontdek je beeldschermplek

Het toetsenbord, de belangrijkste aandachtspunten

 • Het toetsenbord is los van het beeldscherm te verplaatsen.
 • Het verbindingssnoer tussen beeldscherm en computer is voldoende lang. Dit voorkomt onnodige fysieke belasting door reiken.
 • Let op dat bij brede toetsenborden een grotere reikafstand ontstaat naar de muis.
 • Een goed alternatief is een draadloze variant. Het gebruik van draadloze toetsenborden maakt de werkplek overzichtelijker en ruimer.
 • Het toetsenbord is zo dun mogelijk. In het midden in ieder geval niet dikker dan 4 cm.
 • De hellingshoek bedraagt 5 – 25 graden.
 • De onderkant is stroef, zodat het toetsenbord bij gebruik niet kan schuiven.
 • De toetsen zijn in een normale werkhouding goed leesbaar. Voldoende contrast tussen toetsen en opdruk helpt daarbij, bijvoorbeeld lichte toetsen met een donkere opdruk. Let in dit verband ook op voldoende verlichting op de werkplek.

> LEES OOK: Pauzes bij beeldschermwerk, laat maar zitten?

Beeldschermwerkplek: let ook op uw houding

 • Bij gebruik van een laptop op een vaste bureauwerkplek is een extra toetsenbord aan te bevelen. Plaats de laptop in dit geval op een verhoogde steun met het oog op een juiste zichtlijn.
 • Het gebruik van gesplitste toetsenborden (zogenoemde ergonomische toetsenborden) levert een verbetering op voor de stand van de polsen. Maar de stand van de ellebogen wordt juist minder gunstig. Alleen zeer geoefende beeldschermwerkers ervaren het gebruik van deze toetsenborden als positief. Gebruik maken van een draadloos toetsenbord heeft daarom de voorkeur.
 • Een werktafel moet van voldoende diepte (ongeveer 1 meter) zijn om het beeldscherm met toetsenbord goed te kunnen plaatsen. Tijdens het werk kunnen de armen dan op het bureaublad rusten. Een alternatief zijn goede, verstelbare armsteunen van de bureaustoel.

> LEES OOK: Beeldschermwerk zonder rugpijn in 4 stappen

Het toetsenbord: vergeet vooral de hygiëne niet

Maak het toetsenbord regelmatig schoon. Al helemaal als de gebruiker regelmatig in de buurt van zijn werkplek de lunch gebruikt of een tussendoortje weg knabbelt. Het is onvoorstelbaar wat een viezigheid zich ophoopt tussen de toetsen van het gemiddelde keyboard! Kantoorapparatuur is een enorme bron van bacteriële besmetting. De (beeldscherm)werkplek is daarbij aantoonbaar een bron van virussen.

> DOWNLOAD de whitepaper De ingrediënten voor een passend arbobeleidiep, zo houd je anderen en jezelf gezond

Het houdt niet op, niet vanzelf

Sociale (on)veiligheid op de werkvloer staat de laatste tijd volop in de spotlights. En denk maar niet dat het wel over waait, waarschuwt Natasja van...