Top 5 ernstige ongevallen op de werkvloer

Wat zijn de meest voorkomende ernstige ongevallen op de werkvloer in Nederland? En wat zijn de verhalen achter deze ongevallen: de oorzaken? Een overzicht van de top 5 ernstige ongevallen in een notendop.

Botbreuken, snijwonden, beknelde of geamputeerde ledematen, brandwonden of oogletsel. Ongevallen op de werkvloer leiden tot letsel en dat kan leiden tot ziekteverzuim. Soms is een ongeval zo ernstig dat een werkgever het moet melden bij de Inspectie SZW.

(update 12-04-2018)

Wanneer is een arbeidsongeval ernstig ?

Als een medewerker na een ongeval op de werkvloer in een ziekenhuis moet worden opgenomen, blijvend letsel oploopt of zelfs overlijdt, is er sprake van een ernstig arbeidsongeval. De werkgever is dan verplicht het ongeval te melden bij de Inspectie SZW. Elk ongeval is een verhaal op zich. RIVM Veilig Werken heeft al deze ‘verhalen’ – bijna 25.000 – opgeslagen in een grote database: Storybuilder. Die verhalen leren ons veel over verschillende soorten ongevallen en de oorzaken ervan.

> LEES OOK: Een arbeidsongeval melden, zo doet u dat

Top 5 ernstige ongevallen op de werkvloer

Storybuilder onderscheidt 36 verschillende soorten ongevallen. Van ongevallen met machines of gereedschap tot verdrinking of elektrocutie. Dit is de top 5 ernstige ongevallen:

Type ongeval Percentage van het totaal
1.    Vallen van hoogte 29%
2.    Contact met bewegende delen van een machine 22%
3.    Vallende objecten 13%
4.    Aanrijdingen van een voetganger door een
voertuig
4,4%
5.    Beknelling tussen een machine en een ander
object
4,2%

Vallen van hoogte is een verzamelnaam voor acht verschillende ‘val-scenario’s’, waaronder vallen van een ladder of trapje, vallen van steigers en vallen van een stilstaand voertuig. Getroffen worden door een vallend voorwerp vormt hier een apart type ongeval. Dit soort arbeidsongevallen staat op plaats 3 in de top 5 ongevallen.

> LEES OOK: Valgevaar bij werken op hoogte met stip op 1

Lezen over het verhaal achter de ongevallen

In factsheets over verschillende typen ongevallen kunt u lezen wat het verhaal achter zo’n ongeval is. Wat is er gebeurd? Waar, hoe en waarom ging het mis?

> LEES OOK: Ongevallencijfers, het is maar hoe je ernaar kijkt

Bij vallen van hoogte is de oorzaak vaak een verkeerde beweging of misstap. Daarbij geldt: hoe hoger de val, hoe groter de kans op ernstig letsel. Maar een veilige grens voor werken op hoogte is er niet. Ook als iemand van een trapje van 1,5 meter hoog valt, kan hij ernstig letsel oplopen.

Bij de ongevallen met machines speelt de fysieke afscherming meestal een rol. Die is óf niet aanwezig, óf wordt niet (goed) gebruikt.

> LEES OOK: Is machineveiligheid echt zo ingewikkeld?

Een misverstand over ernstige ongevallen door aanrijdingen is dat de belangrijkste oorzaak te maken heeft met de snelheid van het voertuig. Analyse van de cijfers toont echter aan dat zichtbaarheid een grote rol speelt bij arbeidsongevallen (van het voertuig én van de voetganger).

> LEES OOK: Moeten koeien gele hesjes aan?

> TIP: DOWNLOAD de GRATIS whitepaper Top 5 ongevallen op het werk. Deze ongevallen moet u kennen.