Vertrouwen

Internationaal topscheidsrechter Björn Kuipers gaf in april 2012 tijdens de wedstrijd Barcelona- AC Milan twee strafschoppen aan Barcelona. De eerste stelde Kuipers zelf vast. Maar bij de tweede ging hij volledig af op zijn vijfde official Pol van Boekel.

Van Boekel riep: “Fluiten! Penalty! Vasthouden!” Kuipers gaf Milan een penalty tegen en een gele kaart. Zelf had Kuipers het vasthouden niet gezien.

Vertrouwen

Hoe werk je effectief samen in een team? Volgens scheidsrechter Kuipers is dat heel simpel. Het gaat om vertrouwen in elkaar. Kuipers is één van de functionarissen die het boek Crew Resource Management, Veilig en effectief samenwerken in teams van dr. Tom Bijlsma verlevendigt met casebeschrijvingen. Dit boek gaat over veilig werken in teams en laat onder meer zien hoe belangrijk vertrouwen is – en duidelijk en direct communiceren – om als team optimaal te kunnen presteren. Een heel relevant onderwerp, want wie werkt er nu niet in teamverband?
Voorwaarde is dat ieder teamlid zijn vak verstaat en dat de competenties in orde zijn. In het geval van team-Kuipers zijn de teamleden altijd optimaal voorbereid. Zowel mentaal als fysiek. Het team weet bij elke wedstrijd wat er speelt bij de spelers, teams en clubs. Ook in de pauze van een match weet Kuipers precies waar hij goed of fout zat. “Je geeft elkaar aanwijzingen en houdt elkaar scherp. Dat kan soms heel hard zijn.”

Volgende wedstrijd

Kuipers is bezig met zijn vak als scheidsrechter. Als arbo-professional bent u bezig met úw vak. Van de medewerkers met wie u samenwerkt mag u verwachten dat ze net als u gedreven met hun vak bezig zijn en hun taken goed voorbereiden. En áls u of een teamlid een keer een fout heeft gemaakt, kunt u daarover open en direct communiceren met elkaar. Dan is het zand erover. Niet blijven hangen in een fout. Want net als voor Kuipers komt er altijd een volgende ‘wedstrijd’. Dan moet iedereen er weer fris in staan en niet bang zijn fouten te maken.
Als teamleden hun werk goed doen, groeit er een band.
Je vertrouwt elkaar. In sommige gevallen kun je dan zelfs beslissingen van elkaar overnemen zonder precies te weten wat er gaande is. Dat komt de kwaliteit van die beslissingen ten goede. Als er maar vertrouwen is. U leest er meer over in Vakblad Arbo 6/2015.

Jacqueline Joosten
Hoofdredacteur Vakblad Arbo