Prijs voor stressreductie in ICT

Schuberg Philis heeft als eerste IT-bedrijf de

European Good Practices Award voor stressreductie op het werk gewonnen. Vandaag nam de Nederlandse onderneming de prijs in ontvangst in de Letse hoofdstad Riga.

Stress

Het bedrijf won deze prijs omdat de onderneming laat zien dat hoge eisen stellen aan medewerkers en hoge werkdruk niet hoeven te leiden tot werkstress. De prijs is onderdeel van de Europese campagne ‘Gezond werk is werk zonder stress!’ van het Europese Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA). Aan de competitie deden 55 organisaties uit 26 EU-landen mee, waarvan 2 uit Nederland.

Vrijheid

Voor Schuberg Philis komt de prijs voor stressreductie op de werkvloer niet uit de lucht vallen. De bedrijfscultuur is erop gericht om collega’s stressvrij door het leven te laten gaan. Philip Dries, managing director en één van de oprichters: “Wij vinden het belangrijk dat medewerkers zelf hun keuzes maken en beloftes doen. Door de vrijheid en de eigen verantwoordelijkheid ervaren ze grip op hun werk in plaats van overbelasting. Deze aanpak klinkt logisch, maar in de IT-branche doet de salesmanager de belofte aan de klant en klaren anderen de klus. Stress krijg je van conflicten, frustratie en woede over onrealistische doelstellingen.”

Welzijn

Jaarlijks herinvesteert het IT-bedrijf ongeveer een kwart van de winst in het welzijn van de medewerkers en hun gezinnen. In 2013 ging het om een bedrag van 1.481.000 euro. Het bedrijf besteedt dit onder meer aan een in-house gediplomeerd therapeut, een haptonoom-fysiotherapeut, het stimuleren van sportactiviteiten en een eigen restaurant met verse biologische en seizoensgebonden producten. Het HR-beleid werpt zijn vruchten af, want het bedrijf kent een ziekteverzuim van 0,9% tegenover een gemiddelde van 3,8% in de IT-sector (2013). Tegelijkertijd is de klanttevredenheid al jaren het hoogste in de branche voor IT-outsourcing.

Schuberg Philis ontving op 3 november 2014 al de Nederlandse versie van de prijs uit handen van minister Asscher, tijdens de landelijke actieweek ‘Check je Werkstress’.