Brandbrief gevaarlijke stoffen

Drie provincies, twintig gemeenten en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant hebben op 12 maart een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) over het veilige vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor.

De brief is opgesteld door de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus. Onder de mede-ondertekenaars zijn de gemeenten Zwijndrecht, Breda, Eindhoven, Roosendaal en Venlo en de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. De partijen geven aan zich ernstige zorgen te maken over de veiligheid van het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen door dichtbevolkte gebieden via de Brabantroute en overige Zuid-Nederlandse spoorlijnen.

Botsing

Aanleiding voor de brief is de recente botsing bij Tilburg van een passagierstrein en een goederentrein met gevaarlijke stoffen. Na de botsing lekte het brandbare butadieen uit de goederentrein. De machinist bleek door een rood sein te zijn gereden. Dat had voorkomen kunnen worden als het sein beveiligd was geweest met een zogeheten ATB Vv-systeem. Dit systeem waarschuwt de machinist als een spoorwegsein opdracht geeft snelheid te minderen. Wanneer de machinist niet reageert, remt het systeem automatisch.

Veiligheidsmaatregelen

De ondertekenaars zeggen verbaasd te zijn dat het sein geen ATB Vv-systeem had. De installatie daarvan was namelijk beloofd na een bijna-ongeluk op dezelfde plek in 2007. Zij vragen Mansveld daarom na te gaan of eerder toegezegde veiligheidsmaatregelen intussen zijn uitgevoerd en of geplande maatregelen naar voren kunnen worden gehaald.

Ook interessant:

Gevaarlijke stoffen veilig onderweg

Nieuwe richtlijnen gevaarlijke stoffen op weg

Gebrek aan regie oorzaak ongeval