Miljoenenboete dreigt voor explosie bij Shell

Het Openbaar Ministerie heeft een boete van ruim 2,4 miljoen euro geëist van olieconcern Shell. Dit vanwege een explosie bij Shell Moerdijk in juni 2014. De aanklager stelde tijdens de zitting bij de rechtbank in Den Bosch dat het bedrijf niet genoeg deed om ongelukken te voorkomen.

Miljoenenboete dreigt voor explosie bij Shell

Daarnaast moet Shell zich verantwoorden voor langdurig te hoge uitstoot van de giftige stof etheenoxide. Dit vond plaats in de periode november 2015 tot januari 2016. Deze ethyleenoxide-uitstoot naar de buitenlucht kon gebeuren nadat een afsluiter eind november 2015 na reparatiewerkzaamheden open bleef staan.

Het bedrijf ontdekte pas eind januari 2016 dat de afsluiter nog open stond. Dit strafbare feit kan het bedrijf nog eens 250.000 euro aan boete kosten.

> LEES OOK: Lek Moerdijk kost 2 man baan

Explosie ontstond in reactor chemische fabriek

De explosie in 2014 ontstond in een reactor van de chemische fabriek. Een reactie tussen de hulpstof en ethylbenzeen leidde bij de opstart van de installatie tot de ontploffing. Bij het opwarmen na een onderhoudsstop ging die opwarming sneller dan bedoeld. De schade liep in de miljoenen en er vielen twee lichtgewonden bij het incident. De trilling was tot in Utrecht te voelen.

Incidenten hadden moeten worden voorkomen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eerder dat het chemiebedrijf te weinig oog had voor de risico's. Shell-directeur Richard Zwinkels zei tijdens de zitting bij de rechtbank in Den Bosch tegen de rechter dat de incidenten hadden moeten worden voorkomen. “Maar we doen daar alles aan en zijn het daarom niet eens met alle strafrechtelijke verwijten. Deze explosie gebeurde onverwacht.”

> LEES OOK: Shell Moerdijk zegt sorry

‘ Shell lijkt het niet zo nauw te nemen met veiligheid’

De officier van justitie stelde dat bij het chemiebedrijf veiligheid en milieu geen prioriteit hadden. Daarom eiste hij de hoogst mogelijk boete. “Tijdens het onderzoek is Shell ontmaskerd als een bedrijf waar ze het niet zo nauw nemen met veiligheid, gezondheid en het milieu.”

> LEES OOK: Procesveiligheid, dit is het en zo werkt het

Ook de rechter constateerde al dat de chemiereus een strafblad heeft van twaalf pagina’s. “Dat kan de indruk wekken dat u het minder nauw neemt met verontreiniging van bodem en lucht.” Directeur Zwinkels bestreed dit.

De uitspraak in de zaak volgt op 7 juni.

> TIP: Nyenrode collegereeks Nieuwe perspectieven op veiligheid