Hoe gaat het nu eigenlijk met Richard?

Soms verliezen we ons zo in de technische kant van een arbeidsongeval dat we vergeten ons te bekommeren om het slachtoffer. De teller van de LTI staat weer op nul, zuur. Maar... hoe gaat het met de mens achter het incident?

Hoe gaat het nu eigenlijk met Richard?

Het is 27 april 2012, de telefoon gaat. “Ruud, sorry dat ik stoor, maar ik moet even een incident melden. Er is iemand met zijn been bekneld geraakt tussen de heftruck en de dissel van een ladderwagen. Ziet er niet goed uit.”

Waar?
“Rijnmond Energy Centrale. Ambulance op het terrein en zo. Nou, dan weet je het wel. Ze zijn er niet blij mee. Heel het circus is in gang.”

Was het een eigen, gecertificeerde man? Waren de vergunningen in orde? TRA, LMRA gedaan, toolboxen afgetekend, en zo verder … ?
“We gaan het onderzoeken, het is net gebeurd.”

Zal je net zien, bijna 5.000.000 uren zonder LTI en dan dit

Hoe is het met de man? Wie was het eigenlijk, is hij naar het ziekenhuis?”
“Ja, naar het Erasmus Rotterdam. Het gaat over meneer De Kovel, Richard. De familie wordt conform draaiboek geïnformeerd. Ik stuur een veiligheidskundige naar het ziekenhuis en kijk of ik meer over de toedracht van het incident te weten kan komen. Toen hij hier wegging was hij aanspreekbaar, al had hij wel heel erg veel pijn in zijn been.”

Zou hij morgen op het werk kunnen komen?
“Daar weet ik in de loop van de dag meer over. Het is een positieve man en hij  zal zeker meewerken. Maar ik vrees dat we hier een Lost Time Injury aan de broek hebben. Dat zal je nu net zien, bijna 5.000.000 uren zonder LTI en dan zoiets. Maar afwachten en er het beste van hopen. Het wordt een heel andere dag dan ik me had voorgesteld.”

> LEES OOK: Wat gebeurt er na een ernstig arbeidsongeval?

Aanpassingen om incident als dit in toekomst te voorkomen

Het onderzoek voor incident KVM12-0845 wordt opgestart. Tripods, Bow Ties, Tap Roots, Feitenboom RCA Apollo Tool, ze komen allemaal voorbij. Goed werk, de basisoorzaken worden blootgelegd. Met een setje aanbevelingen om een soortgelijk incident in de toekomst te voorkomen. Aanpassing van ISO, RI&E’s en TRA’s volgt en men implementeert een verbeterde manier van werken. Iedereen weer happy, want we hebben gedaan wat er van ons verwacht mag worden. Wat blijft, is de LTI. De teller staat weer op nul. Zuur.

> LEES OOK: BowTie geeft snel inzicht in risico’s en oplossingen

Die waren we vergeten: hoe gaat het eigenlijk met Richard?

Technisch is alles rondom het incident wel zo’n beetje opgelost maar ... met Richard de Kovel gaat het nog niet zo goed.

We waren druk bezig met het rapport. Daardoor hebben we niet heel erg omgekeken naar Richard. Vreemd. In de kern van de zaak is dat toch waar het bij een incident om draait: wat is de impact van dit ongeval op hem en zijn familie? Heeft het invloed op zijn huidige werk? Is er toekomstig werk?

Oftewel: hoe gaat het met Richard?

Rudolf van Doorn | voormalig CEO van Bilfinger Industrial Services Nl/Be

Lees verder: Zo gaat het nu met Richard de Kovel.

Rudolf van Doorn

Rudolf van Doorn

Expert elektrotechniek

Rudolf van Doorn is bestuurslid van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) en voormalig CEO van Bilfinger Industrial Services Nl/Be.

Arbo Actueel - nummer 14 2023

Arbo Actueel - nummer 14 2023

Arbo Actueel, nummer 14 (2023) is verschenen, met actuele berichtgeving over arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Vakblad Arbo - Nummer 5 - 2023

Vakblad Arbo - Nummer 5 - 2023

Vakblad Arbo nummer 5 (2023) is verschenen. Thema van dit nummer is Trends in arbo, wat brengt 2024 ons?

Arbo Actueel - nummer 13 2023

Arbo Actueel - nummer 13 2023

Arbo Actueel, nummer 13 (2023) is verschenen, met actuele berichtgeving over arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Deze 3 vragen stel je bij het kiezen van een BHV-trainer

Deze 3 vragen stel je bij het kiezen van een BHV-trainer

Hoe kies je als werkgever een BHV-trainer? Zoek op Google, en de aanbieders verdringen zich tot ver beneden je beeldscherm. Toch kun je een rationele...

Arbo Actueel - nummer 12 2023

Arbo Actueel - nummer 12 2023

Arbo Actueel, nummer 12 (2023) is verschenen, met actuele berichtgeving over arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Het gevaar van CE-markering

Het gevaar van CE-markering

Risico is meer dan je op het eerste oog denkt. Carsten Busch verhaalt op humoristische wijze over de zin en onzin van CE-markering en de risico's die...

Praktijkblad Veiligheid & Preventie nummer 5 is verschenen

Praktijkblad Veiligheid & Preventie nummer 5 is verschenen

Het nieuwe nummer van het Praktijkblad Veiligheid & Preventie is verschenen. In dit nummer lees je over de overgang en werk, vallen van lage hoogte...

Dit kan echt niet. Met een vuisthamer asbestmateriaal kapot slaan

Dit kan echt niet. Met een vuisthamer asbestmateriaal kapot slaan

Geen maatregelen nemen om valgevaar te voorkomen en zonder adembeschermingsmiddelen asbest verwijderen. Deze asbestsaneerder maakt er een potje van....