Hoe schoon is de vloer in uw bouwkeet?

Ik kom bijna dagelijks op bouwprojecten. En dus kom ik veel over de vloer bij uitvoerders. Soms ligt die vloer vol met zand, soms is die heel schoon. En wat blijkt? De hoeveelheid zand op de vloer is indicatief voor de mate van organisatie op de bouwplaats. Loopt u mee?

Nu zijn die uitvoerders mensen – doorgaans mannen – die verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen op hun bouwplaats. Ze sturen het hele bouwteam aan. De hele duiventil van in- en uitvliegende onderaannemers. De hele bonte stoet van tientallen specialisten. En geloof me, dat aansturen is ingewikkelder dan wat de minister-president of de bondscoach van Oranje doet.

De uitvoerder moet er namelijk niet alleen voor zorgen dat er planningen worden gehaald tegen de gewenste kwaliteit en binnen het afgesproken budget. Hij moet al die topprestaties ook nog eens veilig en gezond leveren met een team dat geen team is.

> LEES OOK: Het wat & hoe van veilig en gezond werken

Sommige van zijn spelers zijn gelauwerde cracks met bijbehorende sterallures. Anderen zijn pupillen die nu eindelijk ook eens met de grote jongens mee mogen doen, op een heus groot veld met een echt schafthok. Sommigen spreken de taal. Anderen begrijpen niks van wat er wordt gezegd. En er zijn er die nog niet eens over een clubshirt en beschermingsmiddelen beschikken.

> LEES OOK: Wát zeg je? Tien vragen over taalongevallen

Wat in de keet van de uitvoerder gebeurt, is cruciaal

De diversiteit van het bouwteam is enorm. Maar wat al deze spelers gemeen hebben, is dat ze op tijd bij het trapveldje arriveren. Al rijden ze dan geen glanzende bolides zoals de jongens van de bondscoach, maar gebutste busjes. Ze melden zich ‘s ochtends in alle vroegte bij de keet van de uitvoerder. En wat daar gebeurt is cruciaal voor het succes, de prestatie en de veiligheid van het team. Dan worden de bouwspelers namelijk geïnstrueerd en gebriefd. Hoe goed dat gaat, kun je aflezen aan de vloer van de bouwkeet. Dat zit namelijk zo …

> LEES OOK: Generieke poortinstructie in de bouw

Hoe schoon is de vloer in uw bouwkeet?

In de ene bouwkeet ligt de vloer vol zand ….

Je hebt bouwketen met veel zand op de vloer en je hebt er die schoon zijn. Daar waar je bergen zand kunt wegscheppen is het vaak erg gezellig. Het heeft iets van een bruine kroeg. Veel volk over de vloer. Veel lawaai. Overal troep. Papier. Koffie. De hele dag door lopen daar bouwspelers binnen bij de uitvoerder. Het soort vragen is vaak van pupillenniveau: “Heb je een AA-batterijtje voor me, want dat ding doet het niet”. Of “Nou was ik met die klus bezig, maar hij daar zegt dat het niet klopt. Weet jij hoe dat zit?” Deze uitvoerder heeft het werk en zijn team duidelijk niet goed georganiseerd.

> LEES OOK: Opgeruimde werkplek is veiliger

… in de andere bouwkeet is de vloer bijna schoon

Ik kom ook in bouwketen waar bijna geen zand op de grond ligt. Daar huist tien tegen één een uitvoerder die de tijd neemt voor briefings en de werkopstart. ’s Ochtends staat er vaak een rij voor zijn keet. Eén voor één melden de spelers zich. Ze krijgen rustig uitleg en instructie voor ze aan het werk gaan. Ook neemt zo’n uitvoerder uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden voor de aanvang van het werk. De opstart duurt dan wat langer, maar gedurende de wedstrijd kent iedereen zijn taak en positie en hoeft niemand steeds naar de trainer te sloffen.

Hoe schoon zou de vloer van het torentje zijn?

Jan Snijder | survivalgids, veiligheidskundige en arbeidshygiënist. Meer weten? Kijk op SafetySafari.nl.

> Gaat u binnenkort weer mee naar de volgende klus?