De baas hoeft ons niet in de nek te hijgen

Jeroen Busscher is op 14 oktober de dagvoorzitter en eerste spreker op het Landelijk Arbocongres over de werkplek van de toekomst. Hij licht alvast een tipje van de sluier op over hoe hij aankijkt tegen hybride werken.

Mij werd laatst de vraag gesteld of het nieuwe hybride werken nog omkeerbaar is? Ik denk dat hybride werken ons overvallen heeft, en ik kan niet in de toekomst kijken. Wel denk ik dat we door corona een aantal dingen ontdekt hebben. Bijvoorbeeld hoe handig we met elkaar op afstand kunnen communiceren. En dat we helemaal niet speciaal hoeven te reizen om toch met elkaar te overleggen. Dat kan ook via Zoom en Teams. En dat we het prima redden met elkaar. Maar hoe we met die techniek omgaan, is aan onszelf.

De baas hoeft ons in elk geval niet in de nek te hijgen. We kunnen met elkaar de oplossingen regelen. Gewoon door onderling contact te houden. Dat willen we niet meer weggooien. Die autonomie willen we bewaren.

Lees ook: Laten we beginnen!

Inrichten hybride werken

Het is belangrijk dat de professionals in de organisatie de vrijheid krijgen om zelf te bepalen wanneer en hoe ze elkaar ontmoeten. Hoe we samenwerken moet ten goede komen aan de mensen die de organisatie vormen. Zij weten zelf het beste hoe ze hun doelen moeten bereiken. Ga het dus niet voor ze verzinnen! Laat het ze met elkaar bepalen. Met voortschrijdend inzicht. In dialoog en heel lokaal.

Programma Landelijk Arbocongres 2021

Workshops

Rol voor de arbofunctionaris

Omdat we nu minder in het kantoorgebouw zijn, maken we minder gebruik van de zogenoemde wandelgangen. Maar die wandelgangen zullen uiteindelijk toch weer ontstaan. Voor arbofunctionarissen ligt daar een taak.  Daar zit heel veel informatie; hoe het met de mensen gaat, wat ze belangrijk vinden, wat er speelt. De arbofunctionaris kan een heel belangrijke informatiebron zijn.

Jeroen Busscher schreef het boek Leidinggeven in de hybride organisatie en heeft ook de nodige ideeën over de rol van de arboprofessional in zo’n organisatie.

landelijk arbocongres
Landelijk Arbocongres 2021
Datum: Donderdag 14 oktober
Thema: De werkplek van de toekomst
Locatie: Jaarbeurs Utrecht
Meer informatie: bekijk het congresprogramma