'Meisje, wat kijk je me nou aan?'

Arbo Insights onderzoekt regelmatig hoe arboprofessionals over belangrijke onderwerpen denken. Deze eerste keer staat een onderwerp centraal dat helaas maar al te actueel is: ongewenst gedrag op de werkvloer. Sjoerd van der Werk, arbocoördinator bij de gemeente Nijmegen vertelt over zijn ervaringen.

'Meisje, wat kijk je me nou aan?'

“Ongewenst gedrag is aanwezig binnen onze organisatie. Voor een risico-inventarisatie hield ik eerder 42 interviews. Hieruit bleek dat we als gemeente vooral te maken hebben met publieksagressie. Daar krijgen onze sociaal rechercheurs en wijkteams mee te maken. In mindere mate hebben we ook te maken met intern ongewenst gedrag: pesten, discriminatie, roddelen, negeren.

Handhavers uitgescholden

De resultaten verbaasden me. Niet zozeer wat betreft publieksagressie; ook dat is meer dan gemeld wordt. Handhavers worden buiten op straat soms wel tien keer per dag uitgescholden. We gaan daar nu een meldnummer voor aanmaken om melders te ontzorgen en het melden zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Het gaat vooral om het grijze gebied. Zo’n opmerking in een overleg als ‘meisje, wat kijk je me nou aan”

Maar vooral ook de interne onderwerpen hebben aandacht nodig binnen onze organisatie van 1800 medewerkers. De meest heldere overschrijdingen van ongewenst gedrag worden wel gemeld en besproken. Maar het gaat vooral om het grijze gebied. Zo’n opmerking in een overleg als ‘meisje, wat kijk je me nou aan’. En onder het mom van een grapje gaat het ook wel verder. En dan vergoeilijkend: ‘Ach, je kent me toch’. Het gaat om bewustzijn wat wel en niet kan.

Gedragscode intern ongewenst gedrag

We zijn nu bezig om duidelijker beleid te maken. Ons integriteitsprotocol uit 2005 wordt op dit moment geactualiseerd. De brede communicatie over ongewenst gedrag gaat plaatsvinden via de introductie van een gedragscode die gaat over alle vormen van ongewenst gedrag. Dat gaat dan ook over de subtielere vormen van ongewenst gedrag.

Onderwerpen die prioriteit hebben

Via het Gemeentelijk Management Team is geadviseerd om prioritaire thema’s vast te stellen. Een thema dat prioriteit heeft is PSA. We hebben voor elk thema een concernmanager aangesteld als ambassadeur. Met een ambassadeur zijn we nu bezig om een onderwerpgerichte RI&E uit te voeren op het onderwerp gewenst gedrag. Met de onderwerpgerichte RI&E leveren we een optimale focus op het onderwerp.

We hadden de PSA-risico’s al aangemerkt als prioritair onderwerp, maar dat is door de Voice-kwestie wel meer op de voorgrond geraakt. Het heeft geholpen dat het aandacht heeft van het GMT. Ook absoluut bij de medewerkers zelf.

Wie is waarvoor verantwoordelijk?

Ik ben als arbocoördinator ook coördinator gewenst gedrag en een verbindende factor tussen contactpersonen die daarover gaan. De leidinggevende is primair verantwoordelijk voor het gesprek met de melder en eventuele opvolging naar een dader. Contactpersonen zijn verantwoordelijk voor een zorgvuldige opname, afhandeling en nazorg."

Sjoerd van der Werk, arbocoördinator bij de gemeente Nijmegen

Walter Baardemans is een journalist en communicatiedeskundige, die organisaties ondersteunt met tekst, advies en trainingen. Naast vakinhoudelijke kennis over media en communicatie(processen) zijn arbeid en gezondheid, medezeggenschap en human resource management zijn belangrijkste kennisgebieden.

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen op Arbo-online van de maand oktober nog even op een rij.

5 best gelezen artikelen in september 2023

5 best gelezen artikelen in september 2023

Ook de afgelopen maand wisten jullie ons op Arbo-online goed te vinden. We zetten de 5 best gelezen artikelen nog even op een rij.

Een geluidsachtbaan

Een geluidsachtbaan

Ook in de vakantie schieten mijn gedachten makkelijk naar arbo. Toen ik deze zomer medewerkers van pretpark Tivoli in Kopenhagen zag surfen op een...

Arbo in cijfers: Personeelstekorten, 6 op 10 zmp'ers heeft er last van

Arbo in cijfers: Personeelstekorten, 6 op 10 zmp'ers heeft er last van

Begin 2023 merkte 61 procent van de zelfstandig ondernemers met personeel (zmp'ers) dat personeelstekorten invloed hadden op hun bedrijf of...

Prinsjesdag 2023: dit zijn wijzigingen voor de arboprofessional

Prinsjesdag 2023: dit zijn wijzigingen voor de arboprofessional

Het kabinet wil dat mensen zich blijven ontwikkelen tijdens hun loopbaan. De SLIM-regeling, subsidie gericht op het stimuleren van leren en...

PA en VS inzetten in de arbozorg? Dit vinden arboprofessionals

PA en VS inzetten in de arbozorg? Dit vinden arboprofessionals

Met het groeiende tekort aan bedrijfsartsen zal er in de nabije toekomst iets moeten veranderen in de organisatie van de arbozorg. Is de inzet van...

AED, dit kun je er allemaal mee

AED, dit kun je er allemaal mee

Ieder jaar zorgt het weer voor een paar duizend slachtoffers: een acute hartstilstand. Onnodig, in veel gevallen. Want vaak is het hart weer op gang...

Zorgen over stijging burn-outklachten onder jongeren. Wat zijn de oorzaken?

Zorgen over stijging burn-outklachten onder jongeren. Wat zijn de...

Een op de vier jonge werkenden van 18 tot en met 34 jaar heeft te maken met burn-outklachten als gevolg van werk. Ook de ernst van ervaren...