Nu ook vervuilde grond door GenX

Vervuild drinkwater en nu ook vervuilde grond in Dordrecht en omgeving. Boosdoeners: de gifstoffen C8 en GenX van de Dordtse fabriek Chemours. Bouwers, aannemers en hoveniersbedrijven die werken in een straal van tien kilometer rond de chemische fabriek blijven zitten met afgegraven vervuilde grond.

De Omgevingsdienst Zuid-Holland zuid heeft het verplaatsen van de afgegraven vervuilde grond verboden. De aannemers, bouwers en hoveniersbedrijven kunnen die dus niet kwijt. Want het transporteren van vervuilde grond levert mogelijk een milieudelict op. Meerdere bouwprojecten lopen hierdoor vertraging op.
De noodmaatregel voor de vervuilde afgegraven grond treft Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Molenwaard, Ridderkerk, Krimpenerwaard, Alblasserdam, Gorinchem, Ridderkerk, Giessenlanden, Werkendam en Drimmelen.

Alle grond naar verwachting vervuild met C8 en GenX

De Omgevingsdienst heeft een brief gestuurd naar aannemers, projectontwikkelaars, bouwers en grondverwerkers. De boodschap luidt dat alle grond naar verwachting is vervuild met de gifstoffen C8 en GenX. Het gaat om door de regen neergeslagen stofdeeltjes uit de lucht. Veilige richtwaardes zijn nog niet vastgesteld. Daarom verbiedt de Wet Bodembescherming bedrijven en particulieren in de hele regio om afgegraven vervuilde grond te verplaatsen. Storten in speciale depots is een mogelijk oplossing. Maar die depots zijn er (nog) niet. Eerder bleek het drinkwater in zes gemeenten in Zuid-Holland al vervuild door GenX.

> LEES OOK: Kamer wil transparantie over gevaarlijke stoffen

Vaststellen tijdelijke normen heeft hoogste prioriteit

De Omgevingsdienst Zuid-Holland verwacht zeker zes maanden nodig te hebben voor het onderzoek. De onderzoeken hebben de hoogste prioriteit. De omgevingsdienst, de provincie Zuid-Holland, de Dienst Jeugd en Gezondheid en Expertisecentrum PFAS werken hard aan het opstellen van tijdelijke normen, zegt Jonne van Bochove namens de gemeente Dordrecht en de Omgevingsdienst. Van Bochove merkt dat er veel vragen zijn van bouwers. Maar er is ook begrip. “Zij snappen dat we op dit moment niet anders kunnen, juist om te voorkomen dat grond elders wordt verontreinigd met deze stoffen.”

Bron: ad.nl