'We moeten niet doorslaan'

Arbo Insights onderzoekt regelmatig hoe arboprofessionals over belangrijke onderwerpen denken. In deze tweede aflevering over ongewenst gedrag vertelt Sandra Hake, veiligheidskundige/KAM-coördinator bij Verkley Kabels & Leidingen, over haar ervaringen.

'We moeten niet doorslaan'

“Wij leggen, monteren en testen kabels en leidingen voor elektra, gas en water. Dat doen we met 165 vaste medewerkers en zo’n 150 flexwerkers Er is in het werk wel eens sprake van ongewenst gedrag, maar je moet dat niet overdrijven, vind ik. Het is goed behapbaar.”

Zachte kant in mannenbedrijf

“Buiten in de sleuven werken vooral mannen. Dat is echt een mannencultuur: een beetje rauw soms. We hebben nu één vrouwelijke grondwerker. Het is ook een keuze om in de infrastructuur te werken. Soms moet je een collega aanspreken dat een opmerking niet gepast is, maar over het algemeen gaat het hartstikke goed.

Op kantoor heerst een andere cultuur. Daar werken nu inmiddels twintig vrouwen. Als vrouwen brengen wij toch een beetje de zachte kant binnen het mannenbedrijf: medewerkers worden zich ervan bewust dat je niet alles kunt zeggen.

Handboek met richtlijnen

We hebben buiten wel eens een issue, maar over het algemeen vind ik het erg meevallen. We hebben een handboek, de Verkley-wijzer, met werkinstructies en richtlijnen over hoe je met elkaar omgaat in het werk. Als een collega een minder weekend heeft gehad, kunnen er wel eens woorden vallen. Maar meestal lossen collega’s het onderling wel op. Dat gaat over het algemeen erg goed.

Misschien dat er één of twee keer per jaar iets groters speelt tussen collega’s. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om pestgedrag. Daar probeer je dan op in te grijpen door met een vermeende dader in gesprek te gaan. Eerst zal de leidinggevende aangeven dat het gedrag niet gewenst is. Als dat geen effect heeft kan de directie sancties aankondigen, met als uiterste een exit-gesprek. We spreken partijen dan apart, want in zo’n geval zijn de verhoudingen meestal al te verstoord.

Meer agressie van burgers

Ik constateer wel dat er meer agressie is vanuit burgers tegenover onze mensen. Onze grondwerkers moeten soms wegen afzetten of in een tuin graven. Vooral het laatste jaar hebben burgers een korter lontje gekregen en krijgen onze mensen met meer agressie te maken. Ook naar verkeersregelaars is er minder respect. In zo’n situatie komt het voor dat iemand eens iets terugroept.

Elkaar wel blijven aanspreken

Mensen zijn echt voorzichtiger geworden”

Het blijft wel lastig om te bepalen wanneer er sprake is van ongewenst gedrag, vind ik. Misschien heb ik ergens geen moeite mee, maar vindt mijn collega het wel ongewenst gedrag. En na de onthullingen over The Voice of Holland is het nu een beetje een hype. Daardoor wordt het bijna ingewikkeld om iets te kunnen zeggen tegen een collega. Mensen zijn echt voorzichtiger geworden. Maar je moet elkaar in het werk wel kunnen blijven aanspreken, vind ik. We moeten niet doorslaan.”

Sandra Hake, Veiligheidskundige/KAM-coördinator, Verkley Kabels & Leidingen

Walter Baardemans is een journalist en communicatiedeskundige, die organisaties ondersteunt met tekst, advies en trainingen. Naast vakinhoudelijke kennis over media en communicatie(processen) zijn arbeid en gezondheid, medezeggenschap en human resource management zijn belangrijkste kennisgebieden.

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

5 best gelezen artikelen in oktober 2023

Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen op Arbo-online van de maand oktober nog even op een rij.

5 best gelezen artikelen in september 2023

5 best gelezen artikelen in september 2023

Ook de afgelopen maand wisten jullie ons op Arbo-online goed te vinden. We zetten de 5 best gelezen artikelen nog even op een rij.

Een geluidsachtbaan

Een geluidsachtbaan

Ook in de vakantie schieten mijn gedachten makkelijk naar arbo. Toen ik deze zomer medewerkers van pretpark Tivoli in Kopenhagen zag surfen op een...

Arbo in cijfers: Personeelstekorten, 6 op 10 zmp'ers heeft er last van

Arbo in cijfers: Personeelstekorten, 6 op 10 zmp'ers heeft er last van

Begin 2023 merkte 61 procent van de zelfstandig ondernemers met personeel (zmp'ers) dat personeelstekorten invloed hadden op hun bedrijf of...

Prinsjesdag 2023: dit zijn wijzigingen voor de arboprofessional

Prinsjesdag 2023: dit zijn wijzigingen voor de arboprofessional

Het kabinet wil dat mensen zich blijven ontwikkelen tijdens hun loopbaan. De SLIM-regeling, subsidie gericht op het stimuleren van leren en...

PA en VS inzetten in de arbozorg? Dit vinden arboprofessionals

PA en VS inzetten in de arbozorg? Dit vinden arboprofessionals

Met het groeiende tekort aan bedrijfsartsen zal er in de nabije toekomst iets moeten veranderen in de organisatie van de arbozorg. Is de inzet van...

AED, dit kun je er allemaal mee

AED, dit kun je er allemaal mee

Ieder jaar zorgt het weer voor een paar duizend slachtoffers: een acute hartstilstand. Onnodig, in veel gevallen. Want vaak is het hart weer op gang...

Zorgen over stijging burn-outklachten onder jongeren. Wat zijn de oorzaken?

Zorgen over stijging burn-outklachten onder jongeren. Wat zijn de...

Een op de vier jonge werkenden van 18 tot en met 34 jaar heeft te maken met burn-outklachten als gevolg van werk. Ook de ernst van ervaren...