'We moeten niet doorslaan'

Arbo Insights onderzoekt regelmatig hoe arboprofessionals over belangrijke onderwerpen denken. In deze tweede aflevering over ongewenst gedrag vertelt Sandra Hake, veiligheidskundige/KAM-coördinator bij Verkley Kabels & Leidingen, over haar ervaringen.

'We moeten niet doorslaan'

“Wij leggen, monteren en testen kabels en leidingen voor elektra, gas en water. Dat doen we met 165 vaste medewerkers en zo’n 150 flexwerkers Er is in het werk wel eens sprake van ongewenst gedrag, maar je moet dat niet overdrijven, vind ik. Het is goed behapbaar.”

Zachte kant in mannenbedrijf

“Buiten in de sleuven werken vooral mannen. Dat is echt een mannencultuur: een beetje rauw soms. We hebben nu één vrouwelijke grondwerker. Het is ook een keuze om in de infrastructuur te werken. Soms moet je een collega aanspreken dat een opmerking niet gepast is, maar over het algemeen gaat het hartstikke goed.

Op kantoor heerst een andere cultuur. Daar werken nu inmiddels twintig vrouwen. Als vrouwen brengen wij toch een beetje de zachte kant binnen het mannenbedrijf: medewerkers worden zich ervan bewust dat je niet alles kunt zeggen.

Handboek met richtlijnen

We hebben buiten wel eens een issue, maar over het algemeen vind ik het erg meevallen. We hebben een handboek, de Verkley-wijzer, met werkinstructies en richtlijnen over hoe je met elkaar omgaat in het werk. Als een collega een minder weekend heeft gehad, kunnen er wel eens woorden vallen. Maar meestal lossen collega’s het onderling wel op. Dat gaat over het algemeen erg goed.

Misschien dat er één of twee keer per jaar iets groters speelt tussen collega’s. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om pestgedrag. Daar probeer je dan op in te grijpen door met een vermeende dader in gesprek te gaan. Eerst zal de leidinggevende aangeven dat het gedrag niet gewenst is. Als dat geen effect heeft kan de directie sancties aankondigen, met als uiterste een exit-gesprek. We spreken partijen dan apart, want in zo’n geval zijn de verhoudingen meestal al te verstoord.

Meer agressie van burgers

Ik constateer wel dat er meer agressie is vanuit burgers tegenover onze mensen. Onze grondwerkers moeten soms wegen afzetten of in een tuin graven. Vooral het laatste jaar hebben burgers een korter lontje gekregen en krijgen onze mensen met meer agressie te maken. Ook naar verkeersregelaars is er minder respect. In zo’n situatie komt het voor dat iemand eens iets terugroept.

Elkaar wel blijven aanspreken

Mensen zijn echt voorzichtiger geworden”

Het blijft wel lastig om te bepalen wanneer er sprake is van ongewenst gedrag, vind ik. Misschien heb ik ergens geen moeite mee, maar vindt mijn collega het wel ongewenst gedrag. En na de onthullingen over The Voice of Holland is het nu een beetje een hype. Daardoor wordt het bijna ingewikkeld om iets te kunnen zeggen tegen een collega. Mensen zijn echt voorzichtiger geworden. Maar je moet elkaar in het werk wel kunnen blijven aanspreken, vind ik. We moeten niet doorslaan.”

Sandra Hake, Veiligheidskundige/KAM-coördinator, Verkley Kabels & Leidingen

Walter Baardemans is een journalist en communicatiedeskundige, die organisaties ondersteunt met tekst, advies en trainingen. Naast vakinhoudelijke kennis over media en communicatie(processen) zijn arbeid en gezondheid, medezeggenschap en human resource management zijn belangrijkste kennisgebieden.

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Ziekte door chronische stress zal uiteindelijk verminderen. Maar niet op korte termijn. Dat stelt Carolien Hamming, directeur van CSR Experticecentrum Stress en Veerkracht.

Bron: Week van de Werkstress

Week van de Werkstress zet sociale veiligheid centraal

Een sociaal onveilige werkomgeving kan bijdragen aan werkstress. Daarom zet de Week van de Werkstress in 2024 het thema sociale veiligheid in de schijnwerpers.

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je 

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je

Verandering in gedrag is vaak een eerste signaal dat een werknemer stress heeft. Hoe ga je hierover een gesprek aan? Wat kun je nog meer doen? Deze handreiking van het Trimbos biedt handvatten.

Op station Den Haag Hollands Spoor werd op 20 april 2024 om 22:30 het treinverkeer 3 minuten stilgelegd. Aanleiding was de mishandeling van een hoofdconducteur en een machinist. Foto: Robin Utrecht (ANP).

Geweld op het werk: zo gaan NS en Forensische Zorgspecialisten ermee...

In een aantal sectoren komen geweldsincidenten dagelijks voor. Inmiddels zijn er diverse initiatieven bij bedrijven zelf om deze vorm van psychosociale arbeidsbelasting te lijf te gaan.

Minder giftig gedoe op de werkplek, meer sociale veiligheid

Minder giftig gedoe op de werkplek, meer sociale veiligheid

Sociale veiligheid staat blijvend op de agenda sinds de gebeurtenissen bij The Voice, De Wereld Draait Door en verschillende andere organisaties die de media haalden. Waar staan we nu? Een gesprek met agressie- en conflictexpert Caroline Koetsenruijter. 

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Bereikbaar zijn buiten werktijden of niet? Op basis van de Wet bereikbaarheid buiten werktijd kunnen werkgevers en werknemers daarover binnenkort onderling afspraken maken. Arboprofessionals kunnen werkgevers hier nu al over adviseren in het kader van het arbobeleid.

Casus vertrouwenspersoon: Tanja heeft last van een 'grappige' collega

Casus vertrouwenspersoon: Tanja heeft last van een 'grappige' collega

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Tanja, die last heeft van het gedrag van een 'grappige' collega.

Veelgestelde vragen over ziekte

Veelgestelde vragen over ziekte

Rond ziekte(verzuim) spelen vaak veel vragen aan de kant van zowel werknemer als werkgever. Daarom verzamelden we een aantal veelgestelde vragen over ziekte.