Weer aan het werk na overlijden dierbare, dit kun je als werkgever doen

Het overlijden van een dierbare naaste heeft een impact op het leven en dat heeft gevolgen voor het werk. Na het overlijden van een naaste werkt een kwart van de werknemers langer dan een week niet of minder.

Weer aan het werk na overlijden dierbare, dit kun je als werkgever doen

Vooral na overlijden kind of partner zijn werknemers langer afwezig van werk. Dit melden CBS en TNO, die voor het eerst afwezigheid van het werk na het verlies van een naaste onderzochten in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2022.

Overlijden kind of partner

Na het verlies van een kind of partner duurt het langer dan een week voordat werknemers weer (volledig) aan het werk zijn. Ruim 76 procent van de werknemers die een kind verloren, was langer dan een week (deels) afwezig. Bij werknemers van wie de partner is overleden, was dat 65 procent en bij een ouder 46 procent. Als het niet ging om een partner, kind of ouder, was 13 procent van de werknemers na een sterfgeval na een week nog niet (volledig) aan het werk.

Dit had de werkgever kunnen doen

Werknemers die langer dan een week (deels) afwezig waren, is ook gevraagd of hun werkgever iets had kunnen doen om hen (nog) beter te ondersteunen. Ongeveer 1 op de 6 vond van wel. Hun werkgever had bijvoorbeeld kunnen informeren hoe het ging, minder druk kunnen zetten om weer aan het werk te gaan of meer vrije tijd kunnen gunnen die niet ten koste van het verlofsaldo ging.

Benieuwd naar meer cijfers? Kijk op monitorarbeid.nlof cbs.nl.

Bron: NEA 2022 (CBS | TNO)

Lees meer Arbo in cijfers:

WORD OOK EEN ARBOPROFESSIONAL!

Probeer nu 2 maanden gratis Arbo Professional