Vier meest voorkomende ongevallen op de zzp-werkvloer

Vier meest voorkomende ongevallen op de zzp-werkvloer

Sponsored content door Centraal Beheer

Vier meest voorkomende ongevallen op de zzp-werkvloer

Elke dag krijgen ruim 600 mensen een arbeidsongeval. Uit gegevens van RIVM blijkt dat een derde van deze mensen eventjes, of langdurig, niet kunnen werken. Ook een klein ongelukje kan vervelende gevolgen hebben. Een overzicht van veel voorkomende ongelukjes, gebaseerd op recente cijfers van TNO, CBS en RIVM.

1. Je struikelt of glijdt uit

Stel, je bent aan het werk en ziet een emmer of een stoeprand over het hoofd. Je glijdt uit over een gladde vloer of over een losliggend matje. Pats, plat op de grond. Afgezien van de schaafwonden kun je ook een arm of een been breken. Ongevallen door struikelen en uitglijden zijn een van de meest voorkomende letsels, zo blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksinstelling TNO. Ruim 46 procent van de ondervraagden ziet struikelen en uitglijden als een reëel risico dat ze op hun werk lopen.

Nu zul je niet gauw overlijden aan zo’n struikelgeval. Dat bevestigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een onderzoek naar ongelukken dat liep van 1998 tot 2009. Van de onderzochte groep slachtoffers die door struikelen gewond raakte, hield 4 op de 5 er slechts tijdelijk letsel aan over. 1 op de 5 liep wel blijvende schade op. Voor zzp’ers is dat natuurlijk een risico. Voor zzp’ers die vooral thuis of achter een bureau werken, is een gebroken been niet het ergste. Maar in de bouw is dit type letsel erg vervelend en kostbaar.

2. Geraakt door een voorwerp

Je lapt de ramen, komt er een dakpan naar beneden zetten. Er vallen spullen van een steiger of een volle, zware pallet valt op of tegen je aan. Dat kan verschrikkelijk uitpakken, maar waarschijnlijker is een hersenschudding, een hoofdwond of een vleeswond. Bijna 7 procent van de zzp’ers geeft zelf aan dat vallende voorwerpen een reëel risico voor hen vormen. Werk je veel buiten als zzp’er, dan moet je daar rekening mee houden. Werk je in de bouw is dat risico in principe nog hoger.

Loop je dan risico op arbeidsongeschiktheid? Ja, dat risico is hoger, blijkt uit de cijfers van het RIVM. Vier op de tien houden blijvend letsel over aan zo’n wond. Arbeidsongeschiktheid kan dan het gevolg zijn.

3. Ergens aan stoten of snijden

Iemand die met vlees werkt en het slagersmes hanteert, loopt het risico zich te snijden. Dit kan natuurlijk ook in andere sectoren met snijmachines of wanneer je met scherp gereedschap in de bouw werkt. Maar wat dacht je van een simpel stanleymes of zaag, waarmee een beetje klusser al snel rondloopt. Je kunt er flinke wonden mee veroorzaken. Meestal is de schade niet te ernstig. Maar iets te diep gesneden kan al betekenen dat je een pees raakt, wat ervoor zorgt dat je op z’n minst een aantal dagen rust moet houden.

Dit is een van de meest gevreesde risico’s op de zzp-werkvloer, ruim 31 procent van de zzp’ers houdt rekening met snijwonden. Volgens het CBS-onderzoek, valt het verzuim door dit letsel op de langere termijn mee. Stoten en snijden aan een voorwerp leidt slechts in 9 procent van de gevallen tot langer verzuim. Blijkbaar is dit minder ernstig letsel, herstelt men hier sneller van en zorgt het daarom ook voor minder gevallen van arbeidsongeschiktheid. Toch kan zo’n ongelukje je een tijdje uit de roulatie houden.

4. Ongeval met beknelling

Veel ongevallen gebeuren ook door beknelling. Er gaat een deur of klep dicht en toevallig sta je daar net tussen. Er schuift een zware lading weg en dat zet jou klem tegen
de muur. Een greep uit de ongevallen die kunnen gebeuren met beknelling tot gevolg. Maar dat is natuurlijk niet het enige. Een beknelling zorgt ook voor lichamelijke schade, zoals ademhalingsproblemen, gebroken ribben of wervelklachten. Lang niet altijd levensbedreigend, wel vaak vervelend op je werk.

Zo’n 10 procent van de zzp’ers kreeg te maken met letsel door beknelling. Voor werkenden in het algemeen zorgden deze ongevallen voor langer verzuim, zo’n 12 procent volgens het CBS. Als zzp’er kun je door dit soort blessures lang uit de running zijn. Dat is financieel een forse tik.

Dat gebeurt mij niet?

De cijfers laten zien dat ook kleine ongelukken gevolgen kunnen hebben voor je uren, je omzet en uiteindelijk je winst. Of het nu gaat om een snijwondje, een breuk, een hoofdwond of gebroken botten, arbeidsongeschiktheid ligt al snel op de loer. Al is het maar voor een tijdje.

Als een zzp’er noodgedwongen niet kan werken, heeft hij of zij niet automatisch een financieel vangnet. Iemand in loondienst heeft dat wel. Een slimme oplossing is dan een AOV, bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp van Centraal Beheer. Deze verzekering zorgt ervoor dat een deel van het inkomen wordt uitgekeerd door de verzekeraar bij arbeidsongeschiktheid.

In dit artikel is gebruik gemaakt van de Zelfstandige Enquête Arbeid uit 2017 van onderzoeksinstituut TNO, van een onderzoek over ongevallen op de werkvloer uit 2014 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), en van statistiek uit een langlopend RIVM-onderzoek naar geregistreerde arbeidsongevallen in de periode tussen 1998 en 2009.

Eerder verschenen