artikel

Arbo in de bouw

Geen categorie

Een arbocatalogus voor de bouw is er nog niet. We moeten het daarom nog doen met arboconvenanten, zoals bijvoorbeeld voor de afbouw en onderhoud. Daarover bestaat een speciale website. Er komen onderwerpen als fysieke belasting, kwartsstof, afgeschermd werken en re-integratie aan bod. De beschreven verbeteringen van de werkmethoden worden ondersteund met onderzoeksrapporten en informatiebladen. Ook wordt er informatie aangeboden die specifiek is gericht op werkgevers en werknemers. In de laatste rubriek zijn tips te vinden om zelf eenvoudig de werkomstandigheden te verbeteren. Ook is de volledige tekst van het arboconvenant te downloaden. Heb je toch niet gevonden wat je zocht, dan is er nog een lijst met veel gestelde vragen waar de oplossing wellicht te vinden is.

 

 

Ontwikkelingen in de bouw gaan snel en zijn moeilijk bij te houden. Daarom is het goed dat een organisatie als de Stichting Bouwresearch (SBR) de kennis verzamelt en via een website beschikbaar stelt. De stichting houdt zich niet specifiek met veiligheid en gezondheid bezig. Duurzaamheid is wel een leidraad bij de activiteiten van de SBR. Veel van de informatie is alleen tegen betaling te bestellen via de website. Er is een uitgebreide elektronische winkel waar de publicaties op thema zijn terug te vinden. Maar er zijn ook enkele honderden informatiebladen te raadplegen, waarin een beknopte toelichting staat over zeer gedetailleerde vragen zoals de minimale afmeting van een toiletruimte of brandwerende voorzieningen bij doorvoeringen. Voeg daar het nieuwsoverzicht met archief en een overzicht van lopende onderzoeksprojecten bij en je begrijpt waarom een geregeld bezoek aan deze site de moeite waard is.

 

 

De website van AEC Info maakt informatie over bouwproducten, afkomstig van fabrikanten en leveranciers, toegankelijk voor architecten, aannemers en andere bouwprofessionals. De site bevat vele tienduizenden pagina’s bedrijfs- en productinformatie, brochures en bestekteksten. In de databank kunnen bedrijven die bepaalde producten leveren op verschillende manieren worden gezocht: met de zoekmachine op de site, op product- en bedrijfsnamen of door het doorzoeken van rubrieken met installaties, bouwwerken of materialen. Bedrijven die in de databank willen worden opgenomen, kunnen zich via de site aanmelden. Opname in de databank is gratis. En werkt uw bedrijf veel in Belgie? Geen probleem. Een soortgelijke site is er ook in dat land. En ook in Hongarije, Noorwegen of Australie. De wereld ligt nu voor u open. Grijp uw kans!

 

 

Reageer op dit artikel