artikel

Arbomortale™

Geen categorie

Het gaat om emoties. Die houden je achter de buis of maken dat gewone burgers een klopjacht gaan houden op een verwend, gewetenloos, losgeslagen huftertje, dat blijkbaar slechter en immoreler is dan ze zelf zijn. Wie een succesvol programma wil maken zoekt de emoties, wekt ze op, pakt ze close-up, met de telelens in volle erectie. Huilend vallen gewezen geliefden elkaar in de armen, na meer dan een halve eeuw verloren leven. De patient verwerkt zijn, zojuist gehoorde kankervonnis bij diafragma 5.6.

 

Het is nooit anders geweest: zolang er televisie is, dachten we dat de grens nu wel bereikt was. Met ‘Zo is het…’, ‘Hoepla’, ‘Barend Servet’ en nu bijvoorbeeld met ‘de Gouden Kooi’, of enkele niet nader te noemen programma’s van BNN. Het is echter niet zo dat we alles nu gehad hebben. Nee, we kunnen nog verder! Wat je nodig hebt is een perfect Format. Het recept is duidelijk: de ingredienten drama, afschuw, suspense en bij voorkeur ook een schuldige moeten aanwezig zijn. De toebereiding moet smakelijk zijn, hoewel walging op zijn tijd ook niet gek is en wat gepaste seks of de verwijzing daarnaar de zaak altijd wat opluistert. De opdiening vereist zorg en kennis van televisie en cameratechnieken.

 

Werktitel: ‘De Dodelijke Arbosjoo

 

Vorm: Tv-show met presentator, forum, gedramatiseerde filmpjes, confrontaties met slachtoffers, nabestaanden, schuldigen.

 

Content: Bij voorkeur dodelijke bedrijfsongevallen die hebben plaatsgevonden in beeld brengen. Voorgeschiedenis tonen. De gevolgen voor het slachtoffer. Hoe waren zijn laatste momenten? Close-up van het stoffelijk overschot. En dan natuurlijk in beeldformaat 16:9 de nasleep. De tranen in de ogen van vrouw en kinders; het trillen van een lip; de begrafenis met toespraak en gedragen muziek. De op winst beluste baas wordt geinterviewd vanuit kikvorsperspectief. Uitingen van medeleven worden eruit geknipt en het shot eindigt met een close-up van zijn achtcilinderpoenbak. Een forum met deskundigen geeft commentaar. Pieter kondigt een onderzoek aan; Walter belicht de risico’s; Willem Albert vraagt zich af of wat we zagen ook echt gebeurd is; Rob licht de juridische kanten toe. Alle commentaren in korte zinnen en begeleid door subjectieve beelden. Misschien willen we nog een echte Arboprofessor: John, of desnoods Andrew. Voor wat platte lol misschien Gordon? Afsluiten met een onnozele opmerking van Georgina, inzoomen op nabestaanden, traan in oogje van zoontje van vier, aftiteling.

 

SZW, arbodienstverleners, producenten van persoonlijke beschermingsmiddelen en uitgeverijen.

 

Deze column is mede mogelijk gemaakt door Kluwer, uw arbo-specialist

 

Reageer op dit artikel