artikel

Brandbeveiliging

Geen categorie

Hoeveel mensen er ook bezig zijn met preventie, het gaat helaas toch dagelijks fout. Jaarlijks lopen honderden mensen brandwonden op, de meesten overigens thuis. De Nederlandse Brandwonden Stichting probeert op allerlei manieren dit leed onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Zij stelt materiaal beschikbaar voor presentaties en spreekbeurten en biedt veel informatie op haar website. Zo is er informatie te vinden over eerste hulp bij brandwonden en hoe brandwonden worden behandeld. Ook het verschil tussen eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden wordt toegelicht. Een bladzijde voor mensen met een sterke maag, want er staan foto’s bij. Veel brandwonden worden opgelopen bij kleine ongelukken en branden, bijvoorbeeld door het morsen van hete vloeistoffen of het verkeerd gebruiken van de barbecue. U vindt er tips om juist in deze omstandigheden brandwonden te voorkomen. Uiteraard bepleit de site de aanwezigheid van rookmelders en blusmiddelen. In de webshop kunt u verschillende artikelen direct aanschaffen. Want van uitstel komt immers meestal afstel. Verder ondersteunt de stichting mensen met brandwonden met informatie over gespreksgroepen en psychische begeleiding. Ook bevordert zij het contact met lotgenoten. En als u het werk van de stichting financieel wilt ondersteunen, kan dat natuurlijk ook.

 

www.brandwonden.nl

 

 

Brandweerkennisnet is bedoeld als platform voor de vakontwikkeling van de brandweerbranche. De site wordt beheerd door de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR). Er is een uitgebreid archief. De documenten erin zijn gearchiveerd in maandmappen, wat het zoeken naar specifieke onderwerpen erg moeilijk maakt. Gelukkig heeft de site een goed werkende zoekfunctie. De informatie kan ook worden teruggevonden in de rubriek Kennisgebieden. Onderwerpen zijn proactie, preventie, repressie en nazorg, communicatie, crisisbeheersing en rampenbestrijding.

 

Voor wie niet weet wat het insluiseffect is of wat een loopvuur precies doet, kan de functie Woordenboek een uitkomst zijn. Honderden brandweerbegrippen staan hier beknopt toegelicht. In de rubriek Discussie wordt van gedachten gewisseld over het brede terrein waarop de brandweerbranche actief is. Om er aan deel te nemen is aanmelding noodzakelijk. Dat is ook de eerste stap naar volledige registratie die toegang geeft tot het besloten deel. Hier kunnen allerlei niet-openbare handboeken en andere documenten worden gedownload. Het besloten deel is alleen bedoeld voor personen die werken in bepaalde non-profitorganisaties.

 

www.brandweerkennisnet.nl

 

 

Dat veel bedrijven zich bezighouden met brandpreventie en brandbestrijding is goed te zien op deze site. Tientallen bedrijven proberen er hun producten te verkopen. Rechts op het scherm staat een lange kolom met producten en diensten, uiteenlopend van adembescherming en brandmeldcentrales tot sprinklers en schoorsteenvegers. Als er een keuze is gemaakt, kan linksboven op het scherm eenvoudig een offerte worden aangevraagd. Gelukkig gaat het op de site niet alleen om verkopen. Prominent op het hoofdscherm staat nieuws over het vakgebied. Er is zelfs een apart blokje met recente branden. Dat is zo actueel dat je een brand in je eigen huis eerder via de site ontdekt dan via j e neus! Ook staat er een filmpje van een ontploffing in een biomassacentrale en de inzet van allerlei brandbestrijdingsmaterialen. Verder kan er in het forum aan andere bezoekers van de site een vraag worden gesteld. En bent u op zoek naar een andere baan in de branche, kijk dan eens bij de vacatures. De site mag dan primair zijn bedoeld om de verkoopcijfers van de ondersteunende bedrijven op te krikken, ook als u niets wilt bestellen is de site een bezoekje waard.

 

www.brandveilig.com

 

 

Meer websites over dit onderwerp zijn te vinden in de Webgids arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl).

 

 

Reageer op dit artikel