artikel

De winter komt eraan!

Geen categorie

Wollen ondergoed is helemaal terug van weg geweest. Elke zich zelf respecterende leverancier van werkkleding heeft het tegenwoordig weer in de schappen hangen. Dat is wel eens anders geweest. Ooit was wol de stof bij uitstek voor isolerende kleding, maar de afgelopen decennia stapten kledingfabrikanten massaal over op synthetische stoffen zoals polypropyleen, polyester en acryl. Die stoffen droogden stukken sneller en voelden heel wat aangenamer aan dan de kriebelige wol. Bovendien waren synthetische garens veel goedkoper dan wollen. Alleen masochisten, eco-fanaten en brandweerlieden bleven trouw aan het kriebelige stofje.

 

Om wol weer in de gratie te krijgen was een kleine revolutie nodig. In de jaren negentig gingen innovatieve Australische en Nieuw-Zeelandse schapenhouders merinoschapen houden. Die schapen leveren een super zachte wolsoort, die eerder aanvoelt als flanel dan als wol. Ondergoed van niet-kriebelende wol bleek een gat in de markt. Fabrikanten als Icebreaker, Ibex en Smartwool lanceerden met veel succes hippe sportkledinglijnen op basis van merinowol. In hun kielzog gingen de producenten van werkkleding ook merinowol in hun ondergoed verwerken.

 

Nu is wol heel geschikt als ondergoed. Zij is warm en blijft dat ook in vochtige toestand. Daarnaast ademt wol goed, wat wollen kleding een onovertroffen draagcomfort geeft. Verder adsorbeert wol (transpiratie)vocht beter dan enig andere stof, zonder dat zij gauw nat aanvoelt. Bij niet al te hevige inspanningen houdt wollen kleding de drager daardoor vrij droog. Een ander voordeel van wol is dat zij niet snel vieze luchtjes opneemt. Dat maakt wollen kleding heel geschikt voor vissers en andere beroepsgroepen die meerdere dagen achter elkaar in dezelfde kleren rondlopen. Tot slot biedt wollen kleding bescherming tegen vuur, want het verkoolt bij blootstelling aan vlammen. Overigens kleeft er ook een groot nadeel aan wol: zij neemt vocht veel sneller op dan dat zij het afstaat. Als wol eenmaal nat is, blijft zij dus geruime tijd nat.Een van de kledingfabrikanten die altijd al wollen onderkleding in zijn assortiment had, is het Noorse Helly Hansen Workwear. Tegenwoordig leveren de Noren honderd procent wollen ondergoed en ondergoed van een mix van wol en synthetische garens. Dat laatste zien we ook bij het Zweedse Ullfrotte. Dit bedrijf breit zijn kleren zo, dat de kunsstofgarens aan de buitenkant van de kleding zitten en de zachte wol aan de binnenkant. Dit maakt de kleding zowel slijtvast als aangenaam om te dragen. Naast wollen ondergoed hebben de Zweden ook vesten, maillots, handschoenen en mutsen in hun assortiment.

 

Helly Hansen Workwear: Helly Hansen Benelux B.V., postbus 2435 5600 CK Eindhoven, tel. nr.: 040-232 35 35; Ul lfrotte: Bout Beroepskleding B.V., Van Riemsdijkweg 13, 3088 HB Rotterdam, tel. nr.: 010-429 37 32

 

Wie langdurig in de kou stil moet staan, heeft al gauw last van koude voeten. Voor zo iemand bieden dikke sokken en gevoerde werkschoenen een uitkomst. Maar wat als die niet helpen? Stiekem even het werk neerleggen en een rondje lopen om weer warm te worden dan maar? Voor extreme koukleumen heeft het Duitse Elten Sicherheitsschuhe veiligheidsschoenen met ingebouwde verwarming ontwikkeld. Een verwarmingselement in de zool zorgt voor aangenaam warme voeten. Een volle accu garandeert drie tot achttien uur een aangenaam binnenklimaat, al naar gelang de gewenste warmte. Overigens hangen de accu’s vrij losjes aan de schachten van de schoenen, maar volgens Elten hangen ze daar niet in de weg. Op de laatste A + A arbo- en veiligheidsbeurs in Dusseldorf toonde Elten overigens ook nog een schoenenwarmer. Deze kan in een natte of koude schoen worden gestoken om daar zijn heilzaam werk te verrichten. De schoenverwarmer kan een temperatuur bereiken van 65 graden Celsius en past in iedere schoen, ongeacht de maat en het type.

 

Meer informatie: www.elten.com en Safety Line B.V., Haarsteegsestraat 31a, 5254 JN Haarsteeg, tel. nr.: 073 511 81 85, www.safetyline.nl

 

Reageer op dit artikel