artikel

Ergonomische snufjes

Geen categorie

Wie al pijnlijke handen overhoudt van het monteren van een IKEA-kastje, die kan zich wel voorstellen hoe belastend het is om dag in dag uit schroeven aan te draaien. Vandaar dat in de industrie mechanische schroevendraaiers worden gebruikt. En die machines worden steeds lichter en compacter. Neem de Pen Pact slagschroevendraaier van Makita. Volgens de fabrikant is hij met zijn gewicht van 530 gram 32 procent lichter dan concurrerende machines. Bovendien zou hij 53 procent kleiner zijn en door de knikmogelijkheid op meerdere manieren ergonomisch te bedienen. De Pen Pact heeft een maximaal aandraaimoment van 20 Nm, en is met zijn 2300 toeren per minuut ook geschikt voor licht boorwerk. Bijna jammer dat die linnenkast al staat…

 

Meer informatie over de TD020DSE: Makita, Henk Jacobs, (0499) 48 48 48, h.jacobs@makita.nl, www.makita.nl

 

De makers van Workpace brengen een softwareprogramma op de markt dat het gedrag van de gebruiker volgt. Zo meet het de mate van computergebruik, de duur en de frequentie van de pauzes. Toets voor toets, muisbeweging na muisbeweging. Daarnaast pikt het programma haarfijn de mensen eruit met de grootste kans op stijve schouders, ontstoken polsschedes en ander aan het werken met computers gerelateerd lichamelijk ongemak. Zet het programma op alle computers en een organisatie monitort het computergebruik van alle medewerkers. Voordeel: op die manier kunnen organisaties op tijd ingrijpen om erger te voorkomen, bijvoorbeeld door pauzesoftware of ergonomische hulpmiddelen ter beschikking te stellen. Maar ook individuen hebben baat bij het programma: het helpt ze hun eigen computergedrag in de gaten te houden.

 

Voor meer informatie: ErgoDirect: tel.nr.:03 6 547 2440; Wellnomics: www.wellnomics.com

 

We weten allemaal dat het langdurig aanspannen van spieren tot RSI-achtige klachten kan leiden. Veel mensen realiseren zich echter helemaal niet dat ze bepaalde handelingen te krachtig en verkrampt verrichten. Voor deze mensen kunnen de signaal- en de sensorpen uitkomst bieden. Deze pennen meten de spierspanning van de gebruiker. Wordt er te hard in geknepen, dan gaat er een waarschuwingslampje branden. Volgens de fabrikant leidt al regelmatig kort oefenen met de pennen tot een blijvende verminderde aanspanning in beide armen, dus ook in de arm waarmee niet wordt geschreven. De sensorpen is een geavanceerdere versie van de signaalpen en maakt deel uit van een oefenprogramma om de doorbloeding van het bovenste bewegingsapparaat te verbeteren. Met beide pennen kun je ook gewoon schrijven.

 

Meer info: Tensor B.V., 070-357 28 76, www.tensorpen.com. Meer informatie over het oefenprogramma staat op www.norsiweb.com.

 

Reageer op dit artikel