artikel

Gehoorbescherming

Geen categorie

Natuurlijk zijn we allemaal regelmatig met wattenstaafjes in de weer, maar toch verlaten oordoppen en otoplastieken onze oren meestal een tikkeltje vettig. En hoe krijgen we ze dan weer schoon? Flink borstelen met groene zeep wil wel nog eens helpen, maar het kan eenvoudiger. Het Doetinchemse Comfoor heeft speciaal voor deze klus een Smart Clean Set ontwikkeld, bestaande uit Smart Foam schuim voor de wekelijkse reiniging en Smart Tabs bruistabletten voor de maandelijkse grote schoonmaak. Comfoor levert er een speciaal containertje bij om oordoppen en otoplastieken in te reinigen. Tegen zo’n combinatie kan geen groene zeep op…

 

Meer info: Comfoor, 043-369 05 31; www.comfoor.nl

 

Midden in een lawaaiige omgeving een gesprek voeren met de gehoorbeschermers gewoon op? Met otoplastieken en actieve gehoorkappen is het mogelijk. De filters in deze gehoorbeschermers onderscheppen alleen de schadelijke tonen en laten spraak door. Met sommige gehoorkappen kunnen zelfs gesprekken over meerdere kilometers worden gevoerd, dankzij de ingebouwde zend- en ontvangstapparatuur. Zo kunnen met de Local van de Scandinavische fabrikant Hellberg (www.hellbergsafety.com) gesprekspartners 2,5 kilometer uit elkaar staan.

 

Voor een nog groter bereik zijn er headsets op de markt waarop de gebruiker zijn eigen portofoon of mobiele telefoon kan aansluiten. Gehoorbeschermers hoeven het fijne contact tussen collega’s dus niet in de weg te staan.

 

En wie liever een muziekje hoort dan de voetbaluitslagen, kan altijd nog een gehoorkap met ingebouwde FM/AM-ontvanger opzetten.

 

Ze worden steeds hipper, die gehoorbeschermers. Fabrikanten hebben de pot met verf ontdekt. Zo levert Alpine zijn gehoorbeschermers standaard in het blauw. Wie dat nog niet kleurig genoeg vindt, kan dit voorjaar bij deze firma ook otoplastieken in fluorgeel, -groen, -roze en -oranje bestellen. Kleurige otoplastieken zien er niet alleen fleuriger uit, ze zijn ook makkelijker terug te vinden. Daarnaast blijven ze er prettiger uitzien bij langdurig gebruik. Ook niet onbelangrijk: met kleurtjes in de oren valt het gelijk op als iemand zijn beschermers niet of verkeerd in heeft.

 

Meer info: Alpine Nederland, 0346-33 33 50; www.alpine.nl

 

En wat mag een setje gehoorbeschermers eigenlijk kosten? Oordopjes voor eenmalig gebruik zijn niet duur. Zo kost een pak met tweehonderd Moldex Spark plugs bij de firma Sorb € 23,75 (www.sorb.nl). Dat is nog geen 24 eurocent per paar. En het kan nog goedkoper; op internet kwamen wij oordoppen vanaf vijftien eurocent per paar tegen. De prijs van oorkappen varieert. Eenvoudige kosten iets van € 15,95; voor geavanceerde kappen met signaalontvangst moeten we al gauw zestig euro neertellen. Otoplastieken zijn nog prijziger. Zo kost een compleet set Silenzio’s van de firma Van Boxtel € 79,– ex. BTW (013-468 97 86). Maar deze prijzen zijn relatief, zeggen leveranciers van otoplastieken. Omdat otoplastieken veel langer meegaan dan gehoorkappen en oordopjes, zouden ze op jaarbasis zelfs de goedkoopste gehoorbeschermers zijn.

 

Reageer op dit artikel