artikel

GROEN OP DE WERKPLEK

Geen categorie

Uit een ander onderzoek blijkt dat de klachten over geirriteerde ogen met 15 procent, over een droge keel, hoesten en vermoeidheid met 30 procent afnemen en hoofdpijn zelfs met 45 procent. Maar nog nooit is uit een onderzoek de conclusie gekomen dat planten schadelijk zijn voor de gezondheid. Door het plaatsen van planten zou het korte verzuim op een positieve manier beinvloedt kunnen worden.

 

De VGB, branchevereniging voor Interieurbeplanters, vroeg op Valentijnsdag aandacht voor de heilzame werking van planten op de werkplek. ‘We hebben juist voor deze dag gekozen, omdat Valentijn het cadeau moment is om stil te staan bij je dierbare relaties’, zegt voorzitter Robert van Aerts. Planten zijn goed voor de vochtigheid van slecht geventileerde ruimtes, zorgen voor zuurstof, halen stof uit de lucht en absorberen geluid. Ook voelen mensen zich beter door planten. Met het overhandigen van een plant aan VVD-Kamerleden Charlie Aptroot (woordvoerder mkb) en Helma Nepperus (woordvoerder milieu) gaven de interieurbeplanters het startschot van de campagne ‘groen moetje doen’.

 

Volgens Van Aerts ontdekken steeds meer bedrijven de voordelen van planten op de werkplek. Een kantoor, showroom of bijvoorbeeld een tandartspraktijk met veel groen heeft merkbare positieve effecten op de mensen die er verblijven. Medewerkers, klanten, bezoekers; ze voelen zich prettiger met planten om zich heen en het is gezonder. Tal van typische ‘kantoorklachten’ zijn met enkele planten op te lossen. Sterker nog, met de juiste planten op de juiste plek is bij veel bedrijven zelfs het ziekteverzuim terug te dringen. Een derde van alle moderne kantoorgebouwen in Europa voldoet niet aan de richtlijnen voor een gezond binnenklimaat. De interieurbeplanters willen met hun campagne bereiken dat veel meer Nederlandse werkplekken volgens Europese richtlijnen worden ingericht.

 

In Nederland wordt door het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) al langer aandacht gevraagd voor meer groen op de werkplek. Zij hebben een stappenplan ontwikkeld waarbij op een structurele manier aandacht wordt geschonken aan dit onderwerp. Volgens het rekenvoorbeeld uit dit stappenplan verdient een organisatie de investering in planten – bij een bedrijf met honderd beeldschermwerkers – binnen een jaar terug. Daarbij wordt uitgegaan dat het verzuim met 1 procent daalt door het inzetten van groen op de werkplek.

 

Voor meer informatie over de Branchevereniging van Interieurbeplanters: www.interieurbeplanters.com Downloaden van het stappenplan: www.gezondheidsmanagement.nl. Ga naar Gezondheidsmanagement in uitvoering en kies voor 7 stappen. Daar vindt u de brochure ‘Gezond groen op de werkplek’.

 

Reageer op dit artikel