artikel

Internet: gevaarlijke stoffen

Geen categorie

In 2003 besteedde het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk al uitgebreid aandacht aan het onderwerp in de Europese week. Een uitgebreide terugblik vinden we op de site. Uiteraard is er aandacht voor VASt, het programma versterking arbobeleid stoffen, en wat te denken van het praktisch richtsnoer chemische agentia op het werk, over meten, schatten en risico’s van gevaarlijke stoffen.

 

Veel weten over de gevaren is prettig, maar weten waar de gevaarlijke stoffen zich in het bedrijf bevinden is ook erg belangrijk. De Stoffenmanager is een online registratiesysteem en kan gratis worden gebruikt (ook bereikbaar via www.stoffenmanager.nl). Er zitten allerlei handige hulpjes bij, zoals het maken van werkplekinstructiekaarten (44 scrabblepunten volgens www.solfire.com/scrabble) en het opstellen van een RI&E. Verder nog praktische tips, brochures en regelingen van deelnemende instellingen. Jammer dat bij sommige onderwerpen de links naar meer info ontbreken.

 

 

Het ADR is geen leesvoer voor een regenachtige zondagmiddag – of je moet een hekel hebben aan het weekend. Maar als je gevaarlijke stoffen wilt vervoeren over de weg, moet je er toch aan geloven. Wat zou het makkelijk zijn als er een website bestaat waar je de klasse-indeling eenvoudig op een rij hebt.

 

Jan de Jonge, douaneambtenaar in Veendam, komt kennelijk regelmatig verkeerd verpakte en geetiketteerde stoffen tegen, want hij heeft zo’n site voor ons gemaakt. Een korte inleiding over gevaarlijke stoffen, UN-nummers en beveiliging van gevaarlijke stoffen wordt gevolgd door een beknopte beschrijving van alle vervoersklassen, met een fotootje en de bijbehorende vervoersetiketten. Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel… Alleen een eenvoudig te onthouden URL ontbreekt.

 

www.homepages.hetnet.nl/~jongede/, rubriek gevaarlijke stoffen.

 

 

Je hoort van de fabrikant bij de eerste levering van een gevaarlijke stof een MSDS of veiligheidsinformatieblad (41 scrabblepunten) te krijgen, maar die zijn nogal lijvig en staan vol informatie die op de werkvloer niet direct nodig is. Bovendien zijn ze altijd zoek als je ze nodig hebt. Gelukkig zijn ze ook op internet te vinden. Op de site met de NIOSH safety cards van het Centre for disease control and prevention (CDC) uit de Verenigde Staten staan honderden niet al te uitgebreide Nederlandstalige ‘chemiekaarten’ op alfabet gerangschikt. Maar ze zijn ook gesorteerd op CAS-nummer, EG-nummer, RTECS-nummer en UN-nummer (en nog een paar andere nummers). Daar kan het gele boek niet tegenop! De kaarten lijken sterk op de kaarten uit het Chemiekaartenboek en bevatten grotendeels dezelfde informatie en bieden een prima alternatief. Hoe die Amerikanen dat kunnen? Dankzij de hulp van het Belgische Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

 

www.cdc.gov/niosh/ipcs/dutch.html

 

 

Meer websites over dit onderwerp zijn te vinden in de rubrieken Gevaarlijke Stoffen en MSDS in de Webgids Arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl).

 

Reageer op dit artikel