artikel

Internet: veilig werken op hoogte

Geen categorie

De site van Euronorm wordt gemaakt voor en door bedrijven, zodat naast informatie over de wetgeving en normering ook de praktische toepassing van klimmaterialen en valbeveiliging aan de orde komen. De werking van verschillende soorten valbeveiliging, zoals de remchute en de harnasgordel, wordt beknopt toegelicht. Ook wordt aangegeven welke soorten valbeveiliging zijn toegestaan en wanneer ze het beste kunnen worden toegepast. Eveneens is er informatie over klimmaterialen opgenomen op de site. Daarbij is er vooral aandacht voor de NEN 2484 over ‘Draagbaar klimmaterieel, ladders en trappen’. De belangrijkste voorschriften uit de norm staan op de site. Ook steigerbouw komt op de site aan de orde.

 

Het deel over werken op hoogte is slechts een onderdeel van de uitgebreide site van Euronorm, die een bezoek meer dan waard is.

 

 

Ook bij de podiumkunsten vinden geregeld werkzaamheden op hoogte plaats, vaak op moeilijk bereikbare plaatsen. Op de website van het Kenniscentrum van ArboPodium, de organisatie die het arboconvenant uitvoert, is dan ook informatie over veilig werken op hoogte te vinden. Onder ‘Arbo in de praktijk’ in de rubriek ‘Arbo-index’ wordt ingegaan op het werken met verplaatsbare en vaste trappen en ladders en hellingbanen in theaters. Ook staat er een toelichting op persoonlijke valbescherming die in theaters kan worden toegepast, waarbij ook wordt ingegaan op controle en inspectie en keuringen. Verder staat er een opsomming van alle NEN-normen die op het onderwerp van toepassing zijn. Ook bij andere onderwerpen in de index is informatie over werken op hoogte te vinden, zoals bij hoogwerkers, (verticaal) beweegbare bruggen, ladders en trappen, rolsteigers en podiumliften.

 

 

In de rubriek ‘Vraag en antwoord’ op de site van Arbouw is veel te lezen over de ladder als werkplek. De informatie richt zich vooral op de gebruikers van ladders en gaat in op de nieuwe regels, het gebruik van de ladder, de risico’s en voor wie de regels gelden. Links in de tekst verwijzen onder andere naar beslisschema’s over de beoordeling van de keuze van het arbeidsmiddel en de werkplek van de ladder, en folders van Arbouw voor zowel de werkgever als de werknemers.

 

 

Meer websites over dit onderwerp zijn te vinden in de rubriek Werken op hoogte in de Webgids Arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl).

 

 

Reageer op dit artikel