artikel

Investeren in een Hoverstop muis is investeren in gezondheid

Geen categorie

Bedenker van de Hoverstop muis is bewegingswetenschapper Erwin Welbergen. ‘Hij kreeg zelf last van RSI en begon daarom met zijn linkerhand te muizen’, zegt Wolfe. ‘Om te voorkomen dat hij aan die kant ook last zou krijgen van RSI, ging hij kijken naar zijn eigen computergedrag. Hij wist vanuit zijn achtergrond dat hij de muis af en toe los moest laten, maar ontdekte dat hij iets nodig had om hem daarbij te helpen. Zo ontwikkelde hij het idee dat, om het gedrag in de hand te veranderen, een signaal ook in de hand terecht moest komen. De oplossing was een trilsignaal in de muis. Op die manier leert de muis zijn gebruiker om op een andere, gezondere manier te werken. De muis werkt verder net zoals elke andere muis. Het loslaten wordt een automatisme.’ In de Hoverstop muis zit software ingebouwd, die de hand en het gebruik detecteert. ‘De slimmigheid zit in de muis zelf’, constateert Wolfe. Daardoor is er verder geen driver of software nodig om de muis te laten werken. Met behulp van de trilmuis hebben gebruikers 25% minder vaak hun hand op de muis – en doorbreken daarmee de spierspanning. ‘Uit TNO onderzoek blijkt dat de kwaliteit en snelheid van werken niet aangetast wordt door de trilmuis’, zegt Wolfe. ‘Sterker nog: de productiviteit stijgt, omdat mensen meer belastbaar zijn.’

 

Wolfe en Welbergen denken dat de trilmuis een product is dat op elk bureau kan verschijnen. ‘Ik denk dat elke medewerker, gezond of met klachten, er baat bij heeft om op eengezondere manier te muizen en om zo zuiniger met zichzelf om te springen’, zegt Wolfe. Dat betekent een enorme markt voor Hoverstop. ‘En een markt die groeiende is. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat 70 % van de MBO- HBO- en Universitaire studenten RSI-klachten heeft. Dat is bijna twee keer zoveel als drie jaar geleden. En dat is niet vreemd, want dit is de generatie die van kinds af aan achter de computer heeft gezeten. Bovendien wordt het werk van steeds meer mensen geautomatiseerd en meer muisgedreven.’ Daarmee lijkt de noodzaak voor de trilmuis rap toe te nemen. Om klanten daarvan ook te overtuigen, is nog wel een uitdaging, vindt Wolfe. ‘Vooral omdat wij in de preventieve sfeer zitten. Daar hebben klanten vaak minder geld voor over dan voor het oplossen van klachten. Daarom zorgen we voor goede informatiestromen richting de beinvloeders in de arbo-sector. Maar wat we vooral doen, is naar klanten toestappen en hen de muis uit laten proberen. Wij stellen bedrijven en organisaties op proef kosteloos vijfentwintig of vijftig muizen ter beschikking en begeleiden de proef. Dat doen we omdat we er vertrouwen in hebben dat klanten er daarna voor kiezen preventief met ons in zee te willen gaan. Tachtig procent van de medewerkers die onze muis op proef heeft gehad, wil ‘m niet meer teruggeven. ’ Dankzij deze interne ambassadeurs is het draagvlak voor een eventuele investering van een bedrijf een stuk hoger. Een door Hoverstop uitgewerkte businesscase, waarbij de voordelen in euro’s voor de klant op een rijtje staan, helpt klanten eveneens bij de keuze voor het aanschaffen van de trilmuis.

 

HOVERSTOP BIJ ELSEVIER

 

Inge Colson, HR-manager/arbo-coordinator bij Elsevier, had zelf te kampen met een verhoogde kans op RSI, zo bleek uit een periodiek geneeskundig onderzoek. Zij besloot preventie van RSI breed aan te pakken door training te geven aan managers en instructie aan medewerkers. Zij was bekend met de Hoverstop muis en vroeg Wolfe en Welbergen een centrale rol in te gaan nemen in de preventie. In samenwerking met Achmea Zorg en de Pim Mulier Organisatie verzorgt Hoverstop workshops over gezonder beeldschermwerken bij Elsevier. Na afloop van de workshop krijgen deelnemers een Hoverstop muis mee. ‘Ik ben eigenlijk helemaal geen voorstander van toeters en bellen in de vorm van hardware’, zegt Colson. ‘Maar de Hoverstop muis helpt mensen juist hun gedrag te veranderen. In de workshops doen we aan kennisoverdracht en daarbij werkt de trilmuis als geheugensteun. Die combinatie vind ik essentieel.’ Colson kan de combinatie trilmuis en training van harte aanbevelen. ‘Het sluit prachtig op elkaar aan. Mensen die met de muis gaan werken, melden dat hun klachten weggaan. En ze realiseren zich ineens dat ze steeds hun hand op de muis hebben.’ Zelf wil Inge Colson nooit meer zonder Hoverstop muis. ‘Ik zou niet weten waarom ik dat zou doen’, zegt ze. ‘De muis maakt me ervan bewust dat ik goed voor mijn lijf moet zorgen.

 

 

OVER HOVERSTOP

 

Drie jaar geleden richtten Erwin Welbergen en Richard Wolfe hun bedrijf Hoverstop op. Hoverstop is patenthouder van een technologie om mensen die apparaten bedienen te leren die apparaten los te laten wanneer zij ze niet nodig hebben. Met deze technologie maakt het bedrijf RSI-preventieve computermuizen. Begin 2008 komt het tweede model van de Hoverstop muis uit: een individueel instelbare lasermuis, waarmee de feedback aangepast kan worden aan de eigenschappen van de gebruiker en nauwkeuriger gewerkt kan worden op elk oppervlak. Hoverstop is gevestigd in Broek in Waterland. www.hoverstop.nl

 

 

Reageer op dit artikel