artikel

Over hamertenen en inlegzolen

Geen categorie

Het is belangrijk om eens stil te staan bij de functie van de voet. Daarom zoomen we daarop in. Onze voeten vormen een heel mooi functionerend geheel. Elke voet telt 28 voetbeentjes, 33 gewrichtjes en heel veel pezen, banden en spieren. Tezamen dragen ze ons gewicht, zorgen ze voor het evenwicht en maken ze dat we ons comfortabel kunnen voortbewegen. Dankzij de bogenstructuur van de voet is een enorme demping mogelijk. Testen laten zien dat tijdens het sporten wel tot acht maal het lichaamsgewicht op de voeten komt. Bij iemand van bijvoorbeeld 80 kilo geeft dat een belasting van 640 kilo. Alle gewrichtjes zorgen er ook voor dat de voet goed kan afwikkelen.

 

Die voeten vragen om een goede bescherming en dus een goede schoen. Dat is allereerst een schoen die voldoet aan de eisen die zijn omgeving vraagt op het gebied van veilig en gezond werken. Daarnaast moet hij aan de voettechnische eisen voldoen. Dat zijn in hoofdlijnen:

 

– een goede pasvorm; de vorm van de leest moet zo veel mogelijk overeenkomen met de voetvorm. De voet mag niet te veel en niet te weinig bewegingsruimte hebben. Door de bestaande inlegzool te vervangen door een dikkere of dunnere kun j e het volume in de schoen individueel tunen;

 

– zowel van binnen als van buiten van leder;

 

– ademend;

 

– goede dempende loopzool voorzien van afwikkeling. Dan is de loopzool onder de bal van de voet dikker dan onder de tenen. Het materiaal loopt dan schuin weg naar voren;

 

– stevige contrefort. De hielkap behoort echt stijf te zijn, je mag hem niet naar voren of in kunnen drukken;

 

– juist buigpunt. De schoen mag alleen buigen onder de bal van de voet. Buigt de schoen in het midden, dan is hij voettechnisch niet goed;

 

– een goede sluiting is van belang. Veters genieten echt de voorkeur;

 

– een verwisselbare inlegzool.

 

De volgende problemen vereisen extra aandacht bij het aanschaffen van schoenen voor de werkomgeving.

 

 

Er zijn veel werknemers die voetklachten hebben ten gevolge van hun diabetes. Dit komt door het samenspel van een verslechterde doorbloeding van de voet in combinatie met het slechter functioneren van het zenuwstelsel. Passend werkschoeisel is essentieel voor een goede doorbloeding. Daarbij is het van belang dat werkschoenen aan de binnenzijde zo glad mogelijk zijn afgewerkt. Dit om wondvorming te voorkomen. Inlegzolen moeten gemaakt zijn van drukaccepterende materialen en in een vorm die de voetdruk verdeelt.

 

 

Hamertenen zijn tenen waarvan de gewrichtjes in hamervorm gebogen staan. Dit komt vaak door een dysbalans tussen de verschillende spiergroepen in de tenen. Hamertenen ontstaan bijvoorbeeld wanneer werkschoenen niet passen, bijvoorbeeld qua breedte, lengte, leestvorm. Ook ontstaan hamertenen door gewrichtsontstekingen en afwijkende voetstanden met afwijkend looppatroon.

 

 

Een hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen. Een hielspoor bevindt zich vaak daar waar de peesplaat zijn aanhechting heeft op het hielbeen. Dit ontstaat vaak wanneer iemand na een sprong plat op de voet terechtkomt. Een botsplinter raakt dan los van het hielbeen. Een peesplaatontsteking (plantaire fasciitis) komt vaak door een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat onder de voet. De pijn bevindt zich dan aan de binnenzijde van het hielbeen. De oorzaak van dit voetprobleem kan vaak worden herleid tot het gebruik van te zachte en te soepele werkschoenen. Ook ontstaan deze hielklachten door het lopen op ongelijkmatig of hard terrein. Naast goede werkschoenen bieden speciale siliconeninlegzolen, zoals heelpads, uitkomst.

 

 

Spit of lumbago ontstaat meestal door overbelasting van de rug en de SI-gewrichten. Dit ontstaat vaak bij te zwaar tillen, veel werken in dezelfde houding, maar ook door een foutieve voetstand of beenlengteverschil. Dit bemoeilijkt het lopen, bukken en staan. Een verkeerd loop-/belastingspatroon kan dan worden ontwikkeld.

 

Ischias is een irritatie of ontsteking van een zenuw die van de lage rug via de heup naar de voet loopt. Overbelasting, overgewicht of een slechte houding veranderen de functie en stand van de lage rug, het bekken of het been waardoor een zenuw knel komt. Belangrijk zijn goede werkschoenen voorzien van inlegzolen die de stand van de voet in de juiste anatomische vorm brengen.

 

 

Sesamoiditis is een vorm van een peesontsteking. Dit zijn botstukjes (sesamoides) die ingekapseld zijn door spieren. De patella in de knie en de sesambeentjes onder de grote teen zijn hiervan voorbeelden. Ze zorgen voor een glad oppervlak waarover de pezen kunnen glijden, en helpen bij het ontwikkelen van meer spierkracht. Wanneer sesamoides breken, kunnen de pezen gaan irriteren of ontstoken raken. Belangrijk zijn goede werkschoenen voorzien van inlegzolen die de druk op de voorvoet verminderen.

 

 

Het tarsaal tunnelsyndroom wordt veroorzaakt door beknelling van een zenuw in de voet. Bij het naar binnen knikken of heffen van de voet kan een voetpijn ontstaan maar ook tintelingen en soms een doof gevoel in de voet. Deze klachten treden voornamelijk ‘s avonds en ‘s nachts op en na lang staan en lopen. Een stevige werkschoen en een inlegzool kunnen de druk op de zenuw voorkomen en zo de pijnen opheffen.

 

 

Een Mortonse neuralgie is ook een zenuwbeknelling maar tussen twee middenvoetsbeentjes. Vaak ontstaat dit bij te smalle werkschoenen in combinatie met een foutieve voetstand en overbelasting. Een werkschoen met een juiste pasvorm en een individuele inlegzool biedt hier altijd uitkomst.

 

 

Bij shin splints is sprake van irritatie van het beenvlies op de plaats van de aanhechting van spieren aan het scheenbeen. Dit ontstaat vaak bij beroepen waarbij veel gelopen wordt in combinatie met voeten die te veel naar binnen bewegen. Dit te veel ‘proneren’ kan komen door onjuist werkschoeisel of een verkeerde voetstand of voetafwikkeling.

 

Goede werkschoenen zijn een eerste vereiste. Maar inlegzolen kunnen voetproblemen voorkomen en voetgerelateerde houdingsproblemen helpen opheffen. Als goede standaardinlegzolen onvoldoende helpen, kan een bezoek aan een registerpodoloog uitkomst bieden. Deze maakt dan individuele inlegzolen.

 

Inlegzolen kunnen onder andere de volgende functies hebben:

 

– anatomische ondersteuning;

 

– pasvormbevordering;

 

– comfortverhoging;

 

– absorptie transpiratievocht;

 

– verhoging demping;

 

– verlenging levensduur schoen.

 

Er zijn reeds merken die dit opgepakt hebben en een uitstekend standaardinlegzoolprogramma voeren, zoals Mysole en Superfeet.

 

Steeds vaker komt het voor dat registerpodologen bedrijven bezoeken voor tien-minutengesprekken, waarbij ze voeten en schoenen inspecteren, een schoen- en zooladvies geven en eventueel ook leveren.

 

WAT IS EEN REGISTERPODOLOOG?

 

Een registerpodoloog is een erkende voetspecialist die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetfunctiestoornissen en voetklachten en de daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De podologie werkt volgens de methode van de biomechanica. De binnen de podologie gehanteerde therapie bestaat uit het aan de voet toepassen van corrigerende of beschermende technieken, zoals ortheses, schoen- en zoolcorrecties, alsmede het adviseren van patienten teneinde voetaandoeningen te voorkomen en bestrijden.

 

Meer informatie over Stichting LOOP vindt u op: www.loop.nl of www.voetklacht.nl

 

 

Reageer op dit artikel