artikel

Verplicht onderhoud van beschermende kleding

Geen categorie

 

EN-531, EN-470en 150-11611/11612 (vlamvertraging, lassen, hitte)

 

– Onderhoud moet duidelijk zijn afgestemd op het kledingstuk Zo niet, dan is er een kans dat vlekken wel weg zijn, maar ook dat beschermende eigenschappen verloren gaan. Zo kan een agressief wasmiddel met chloor de vlamvertragende werking van een Proban-finish tenietdoen. Deze vlamvertragende finish kan niet opnieuw worden aangebracht. De veiligheidsfunctie van het kledingstuk is dan weg.

 

– EN-13034 type 6 (beperkte chemicalienbestendigheid, 8-uurspak)

 

– Deze kleding biedt bescherming tegen kleine spatten met chemicalien en zuren en is vervaardigd van geweven doek (geen neopreen of pvc-kleding). Als mensen met chemicalien werken, is het belangrijk om de beschermende werking telkens tijdens een speciaal reinigings- en droogproces opnieuw aan te laten brengen door een professionele industriele wasserij. Alleen dan zal het kledingstuk bescherming blijven bieden.

 

– Zonder deze behandeling is de beschermende werking na ongeveer vijf tot tien wasbeurten tenietgedaan.

 

– EN-471 (signaalkleding)

 

– Met een speciaal reinigings- en droogproces wordt het kledingstuk schoon met behoud van de fluorescerende werking van het doek en de reflecterende werking van de reflecterende banden op de kleding. Droogtemperaturen kunnen een averechts effect hebben op de kwaliteit van de reflecterende banden.

 

– Alle beschermende kledingsoorten

 

– Normen voor beschermende kleding schrijven niet alleen doekcriteria voor, maar ook confectiecriteria. Vaak is een drager hier niet van op de hoogte. Dragers mogen dan ook geen (moedwillige) wijzigingen aanbrengen in hun kleding, zoals de klep van een zak verwijderen.

 

– Reparatie van beschermende kleding

 

– Modeleisen van de EN-normen worden in acht genomen bij reparaties of veranderingen aan een kledingstuk (logo’s, inkortingen) en met gebruik van de juiste materialen. Reparatie van een Proban-overall moet dus worden uitgevoerd met Proban-doek en de juiste garens. Als medewerkers thuis wassen en een kledingstuk repareren, dan moeten ze kunnen beschikken over de juiste reparatiematerialen.

 

– Beperkte levensduur

 

– Beschermende kleding heeft een beperkte levensduur, deels door gebruik, maar deels ook door de beperkingen van de textiel. Maar hoe oud is het kledingstuk nu eigenlijk en hoe vaak is het gereinigd? Om dit te weten moeten alle kledingstukken geregistreerd worden bij de inzetdatum. Ook moet het aantal wasbeurten geregistreerd worden om te voorkomen dat het aantal wasbeurten de houdbaarheid van het kledingstuk overstijgt.

 

– Regelmatige reiniging

 

– Vuil heeft invloed op de beschermende werking van beschermende kleding. De kleding moet dus regelmatig gereinigd worden. Zo is bij laskleding vol smeerolie en vetten, de overall wel vlamvertragend maar het vuil op de kleding natuurlijk niet.

 

– Onderhoud: welke procedures gelden voor inspectie, reparatie en uiteindelijke vervanging door nieuwe kleding?

 

Essentiele vragen bij reiniging en onderhoud van beschermende kleding:

 

 

Worden vlekken en vervuiling afdoende verwijderd zonder de beschermende eigenschappen te beinvloeden?

 

– Worden reiniging en onderhoud dusdanig gedaan dat kwaliteit en consistentie verzekerd zijn?

 

– Zijn de beschermende eigenschappen van het gedragen en gereinigde kledingstuk nog afdoende?

 

– Is het aanbloeden van donkere kleuren op lichte kleuren textiel en kleurteruggang te vermijden?

 

– Wanneer is het einde van de levensduur van kleding bereikt en wanneer is vervanging noodzakelijk?

 

Behoud van veiligheid hangt voor een groot deel samen met de initiele kwaliteit van een kledingstuk, dat wil zeggen: de kwaliteit van het doek en de fournituren. Er zijn echter, naast invloeden van gebruik, tijdens reiniging en onderhoud een aantal zaken die invloed hebben op de beschermende werking van een kledingstuk.

 

In de praktijk is het lastig om aan alle voorschriften te voldoen. Daarom huren bedrijven voor de reiniging en het onderhoud van beschermende kleding professionele industriele wasserijen in. Zij kunnen vlekken en vervuiling afdoende verwijderen (zonder de beschermende eigenschappen te beinvloeden).

 

Bedrijven kunnen controleren of de beschermende eigenschappen van gedragen en gereinigde kledingstukken nog afdoende zijn door inspectie van procedures of door te testen. De modeleisen van de EN-normen worden in acht genomen bij reparaties ofveranderingen aan een kledingstuk (logds, inkortingen) en met gebruik van de juiste materialen. Een nabehandeling gebeurt met de geschikte producten.

 

Een gedetailleerde informatievoorziening (chip) en inspectietesten zorgen ervoor dat kleding die niet langer aan de gestelde eisen voldoet, vervangen wordt.

 

De verantwoordelijkheid van de werkgever reikt dus verder dan alleen de initiele aanschaf van beschermende kleding. Correcte reiniging en onderhoud zijn essentieel. Naast een verantwoorde keuze in de beschermende kleding is het van belang om te kiezen voor een goede professionele industriele wasserij of textieldienstverlener.

 

Kiezen voor een goede wasserij

 

Kies een gedegen partner als leverancier

 

Wees overtuigd van de expertise van een partner

 

Zorg voor professionele reiniging en onderhoud

 

Zorg voor gevalideerde processen.

 

Managementinformatie geeft indirect toezicht op de drager

 

 

Reageer op dit artikel