artikel

VITALITEIT

Geen categorie

Geen balans tussen werk en priveleven, onvrede over het werk, ingrijpende veranderingen, te weinig lichaamsbeweging en een ongezonde leefstijl. Allemaal oorzaken van energieverlies en mogelijk ziekteverzuim. De werkgever kan preventief maatregelen nemen om de gezondheid van medewerkers te verbeteren. Vroeger heette dit bedrijfsfitness, nu vitaliteitsmanagement. Dit laatste begrip is wel veel ruimer. Het gaat niet meer alleen om sporten, maar ook om vrijetijdsbesteding en verbetering van de leefgewoonten. Het gaat om het managen van energie. Zorgen dat de medewerker lekker in zijn vel zit. Want vitale mensen zijn productiever, effectiever en creatiever. BV@org ondersteunt organisaties bij het opzetten van een eigen vitaliteitsmanagement. Een goede inbedding in de organisatie is daarbij belangrijk. Verbetering van de vitaliteit van de medewerkers is immers geen eenmalige actie, maar moet voortdurend een aandachtspunt blijven. De site beschrijft het belang van een goede balans en vitaliteit van het personeel, geeft aan wat vitaliteitsmanagement precies inhoudt en heeft aandacht voor levensfasebewust personeelsbeleid. Het effect van te veel stress op het menselijk lichaam komt aan bod en alle positieve effecten van vitaliteitsmanagement op de organisatie en de medewerkers. Uiteraard wordt beschreven hoe BV@org het aanpakt. Wel opvallend: de elektronische nieuwsbrief is voor het laatst verschenen in januari 2006. Waarschijnlijk heeft BV@org het te druk met alle opdrachten. Hopelijk levert ze dat niet te veel stress op, want dat gaat maar ten koste van hun energie en vitaliteit …

 

Waar:

 

www.balansenvitaliteit.org

 

Wie:

 

BV@org

 

Waarover:

 

Verbetering van vitaliteit van medewerkers

 

Waarom:

 

Inleiding in het onderwerp en mogelijke oplossingen

 

 

 

Vitaliteitsmanagement klinkt mooi, maar een beetje sporten kan natuurlijk nooit kwaad. Exercise Works verkoopt een zogenaamde ROM-machine waarmee je met vier minuten trainen per dag je conditie, kracht en vitaliteit verbetert. Het kan niet waar zin! Om het te eloven moet u de site zelf maar eens bezoeken. Op het eerste gezicht ziet de machine eruit als een futuristische martelmachine, die ook nog eens een kleine € 15.000 kost. De eerste aanblik zal menigeen een schaterlach ontlokken. Uit een onderzoek van TNO blijkt echter dat na acht weken drie keer vier minuten trainen het uithoudingsvermogen van de proefpersonen bijna is verdubbeld. Het apparaat combineert drie soorten training: conditietraining, krachttraining en flexibiliteittraining. En dat heeft kennelijk effect. Maar het bedrijf doet meer dan alleen wondermachines verkopen. Het zet bedrijfsfitnessprogramma’s op locatie op, waarbij de ROM-machine een centrale rol speelt. Verder meet het bedrijf de fitheid van de medewerkers, voert gezondheidstesten uit en verschaft managementinformatie over de voortgang van het programma. Een persoonlijke trainer geeft bovendien leefstijladviezen. Onder bepaalde voorwaarden is het trainingsprogramma zelfs fiscaal aantrekkelijk. En daar wordt de bedrijfskas weer vitaal van!

 

Waar:

 

www.exerciseworx.eu

 

Wie:

 

Exercise Worx

 

Waarover:

 

Bedrijfsfitness

 

Waarom:

 

Bijzondere machine voor verbetering van conditie

 

 

 

Meer informatie?

 

Zie -Webgids Arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl).

 

 

Reageer op dit artikel