artikel

Voet- en beenbescherming

Geen categorie

Op de site van deze importeur en groothandel in veiligheidsproducten is naast de productencatalogus, nieuws en actuele informatie een rubriek Datasheets beschikbaar. In het submenu werken drie van de vier onderdelen niet, maar het onderdeel veiligheidsnormen biedt precies de informatie om de juiste voet- en beenbescherming te kiezen. Vragen die aan bod komen: Welke risico’s lopen de voeten en benen? In welke klassen is het veiIigheidsschoeisel ingedeeld? Hoe worden de schoenen en laarzen gemaakt? Welke termen worden gebruikt in beschrijvingen van de schoenen? Een overzicht van Europese normen ontbreekt ook niet. Helaas wordt er niet ingegaan op de inhoud van de normen. Soortgelijke datasheets zijn er ook van andere soorten persoonlijke beschermingsmiddelen. Allemaal slechts enkele pagina’s lang.

 

De site doet wel wat gedateerd aan en helemaal actueel is hij ook niet. Ofwordt er dit najaar weer een Europees Kampioenschap voetbal gehouden?

 

 

Ook Slitex beschrijft zichzelf als een specialist in werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen. Achtergrondinformatie is te vinden onder productinformatie in de rubriek Slitex. Bij de veiligheidsschoenen begint dit met enkele wetenswaardigheden die je eigenlijk niet wilt weten: hoeveel mensen hebben infecties aan de voeten, ingegroeide teennagels of een likdoorn? Een goed passende schoen kan dergelijke problemen wellicht voorkomen. Gelukkig staat op de site hoe je de juiste maat moet uitzoeken, waar je op moet letten als je een veiligheidsschoen koopt en, ook niet onbelangrijk, of de schoen lekker loopt. Maar een veiligheidsschoen moet natuurlijk beschermen. De site geeft verder beknopte tips welke schoenen geschikt zijn voor welke werkzaamheden.

 

Na het bezoeken van deze site zul je geen specialist zijn in veiligheidsschoenen, maar de site biedt meer dan sites van veel andere leveranciers waar je meestal alleen een webshop aantreft.

 

 

Niet alleen bij leveranciers is informatie te vinden over voet- en beenbescherming. Met een zoekmachine als Goog Ie zijn hierover ook ‘losse’ documenten te vinden. Zoals op de site Zichtlijnen (www.zichtlijnen.nl/default.asp?path=ujwu3k26), de site van het vakblad voor theatertechniek en theatermanagement. Hier staat een artikel over het kiezen van de juiste veiligheidsschoen, over voetverzorging en aanpassingen van de schoen. Verder komen de regels en verantwoordelijkheden aan bod.

 

Ook op de site van de Stichting Raltex, actiefin de Iinnenverhuur-, wasserij- en textielreinigingsbranche, is een document te vinden dat kan helpen bij het kiezen van een goede veiligheidsschoen (www.raltex.nl/arbo/files/veiligheidsschoenen. doe). Hier staan bovendien de effecten van voetbelasting, productiemethoden en kwaliteitsaspecten van de schoen.

 

Meer websites over dit onderwerp staan in de Webgids Arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl).

 

Reageer op dit artikel