artikel

Wie zeurt, krijgt geen beurt. En voor wie wel wil: geef een gil!

Geen categorie

Auteur: Vincent Vrooland

 

Heerlijk? Arbozorg? Verzuim? We zijn toch allemaal handelaars in leed? Leed? Lekker werken man! Wat ik wil is dat iedereen ’s ochtends handenwrijvend de deur uitgaat: ik ga iets leuks en nuttigs doen vandaag! Mag ik even naar de stoelmassage? Ik krijg koppijn van jouw optimisme. Doen! Laat jij je maar lekker verwennen. Maar ik ga aan de slag. Komend jaar word ik blij, effectief en vooral: ik ben af en toe afwezig.
Afwezig? En dat handen wrijven dan? Baaldagjes? Stiekemerd! Valt mee, valt mee. Ik loop gewoon langs de portier. En mijn baas weet waar ik heen ga.
En waarheen mag dat dan wel wezen? Bij gunderwiet, her en der, waar de ideeen me roepen.
Kan je dan zelf niets meer bedenken? Is het allemaal op in je hoofd? Moet jij ook niet een stoelmassage? Nee joh, wat mij gebeurde is dat ik tussen kerst en nieuwjaar mijn bureau opruimde en allemaal leuke ideeen tegenkwam waar niets van terecht gekomen is. Zonde toch?

Stoelmassage, dat zei ik! En anders misschien een coach? Nee hoor, ik heb besloten mijn luiken open te doen. Misschien ook iets voor jou? Ik heb niet alleen ontdekt dat een aantal ideeen van mij niet werkte, maar ook waarom niet. Ze wilden er niet aan.
Ze? Wie zijn ‘ze’? ‘Ze’ zijn de mensen die niet willen. Ik heb bedacht dat er daar niet zo veel van zijn, maar dat ik wel onevenredig veel tijd aan hen heb besteed. En daar ga ik dus nu mee ophouden. Wat mij betreft: wie een probleem heeft en er niets aan doet, die mag het houden! Wie zeurt, krijgt geen beurt. En voor wie wel wil: geef een gil!

<P>Maar dan worden de problemen toch niet opgelost? Nee. Klopt.
Maar daar ben jij toch voor? We zijn toch handelaars in leed? Nee, dat klopt nu krek niet. Ik stop geen energie meer in managers die geen interesse hebben. Die veel te blij zijn met zichzelf en bij wie het constant fout gaat. Dat is een van mijn voornemens: wie naast zijn schoenen loopt van eigenwaan, heeft recht op kouwe voeten!

Zullen ze niet blij mee zijn… Op welke planeet leef jij? Terra problemica? Pak je jas! Ga mee naar buiten! Wel eens in een ander bedrijf wezen kijken? Hoe komt Siemens aan 2% verzuim? En Akzo aan de Kroon op het Werk? En dat zijn alleen de grote bedrijven. Er zijn honderden bedrijven waar het goed gaat. En hoe ik die ken? Die ken ik niet. Nog niet. Maar ik wil niet langer in mijn eentje sappelen. Ik ga rondkijken op Google, naar congressen, bladen lezen. Dat doe jij ook, maar ik ga een stapje verder. Ik bel ze op. Ik ga langs. Meedoen aan netwerken. En ik ga er van leren! Alleen Don Quichotte vocht in zijn eentje tegen windmolens.
Nu je het zegt. Er komt net een klacht binnen over tocht… Dat komt omdat ik net de luiken heb opengezet. Kies zelf. Meer van hetzelfde? In je eentje? Of een frisse wind in 2009?

 

Vincent Vrooland is freelance publicist

vrooland@xs4all.nl

 

Reageer op dit artikel