artikel

Beter voorbereid op incidenten met gevaarlijke stoffen

Geen categorie

Bij de bestrijding van CBRN (Chemische, Biologische, Radiologische, Nucleaire) incidenten verzorgt het RIVM samen met een aantal partners de relevante technische en wetenschappelijke informatie.

 

Wat is de CBRN-responsunit?

De CBRN-responsunit is opgebouwd uit drie wagens:

– een mobiel chemisch-biologisch laboratorium (MCBL) voor de bepaling van chemische en biologische stoffen. Deze extrageisoleerde onderzoeksruimte (BSL3 niveau) biedt de mogelijkheid om op een veilige manier te werken met risicovolle stoffen en biedt maximale veiligheid voor mens en omgeving. De unit is volledig self-supporting en door de integratie van verschillende disciplines kan men een aanzienlijke tijdswinst boeken bij de analyse van het probleem. Hiermee kan het incident sneller en efficienter worden bestreden.

 

– twee mobiele radiologische-nucleaire meetwagens (RN) die worden ingezet bij kernongevallen en radiologische incidenten; zoals een ongeval met een kernreactor, een ongeval bij een transport van radiopharmaca of een aanslag met een vuile bom. Met behulp van de wagens kan snel, al rijdend, de aard en omvang van een ongeval of incident worden vastgesteld. De wagens kunnen ook gebruikt worden als mobiel laboratorium en bevatten de nieuwste apparatuur voor het doen van uitgebreide metingen aan straling en allerlei radioactieve stoffen.

Reageer op dit artikel