artikel

Bouw en onderwijs tekenen voor gezonde school

Geen categorie

Volgens Elly van der Zee van initiatiefnemer Servicecentrum Scholenbouw (SCS) passen veel scholen niet bij nieuwe manieren van lesgeven. Ze noemt als voorbeeld het sterk toegenomen gebruik van ict. ,,De computers staan vaak noodgedwongen op de gang.”

 

Ongezond binnenmilieu

Volgens Van der Zee blijkt uit onderzoek, dat tachtig procent van de huidige basisscholen een ongezond binnenmilieu bevat, onder meer vanwege slechte ventilatie.

Het is er te benauwd, waarvan in ieder geval leerlingen met astma behoorlijk last hebben. ,,Scholieren presteren daardoor slechter.” In de gebouwen van het voortgezet onderwijs gelden volgens haar ongeveer dezelfde problemen, maar dan in mindere mate.

 

Versnippering

De traditionele manier van aanbesteden met losse contracten leidt tot versnippering, weet Van der Zee. ,,Eerst wordt een architect geselecteerd, daarna een aannemer, en na de oplevering komt het beheer (schoonmaak/beheer) in beeld. Elke partij doet datgene waarin het goed is. Maar doen zich na de bouw complicaties voor, bijvoorbeeld bij de ventilatie, dan kost het veel moeite te onderzoeken wie voor wat verantwoordelijk is.”

 

Slimme aanbesteding

De door SCS voorgestane integrale aanpak (,,slimme aanbesteding”) moet dat in de toekomst voorkomen. Van der Zee: ,,Vaak zie je een architect en bouwer al samen een plan maken en indienen. Maar een betere, uitgebreidere vorm van bundeling is dat zowel ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie op elkaar afgestemd zijn.” Zeker als het gaat om grote schoolcomplexen.

Reageer op dit artikel