artikel

Kleine arbo-aanbieders vinden elkaar

Geen categorie

Stroink benadrukt het belang van kwaliteit in zijn werk. Hij stapte zes jaar geleden op bij een grote arbodienst omdat er volgens hem “geen ruimte meer was voor preventieve taken” en werkplekonderzoeken voor klanten “te duur” werden. Hij begon voor zichzelf. “Eindelijk geen accountmanagers meer om me heen die artsen vertellen wat ze moeten doen.” De verzuimgesprekken die Stroink tegenwoordig voert duren minimaal drie kwartier. En het confectie- of vangnetmodel voor verzuimbegeleiding en arbeidsomstandigheden, waar de klanten in zijn vorige werkomgeving op den duur in geperst werden, heeft hij verruild voor het maakwerkmodel.

 

In dat maatwerk schuilt een belangrijk concurrentievoordeel. Met hun flexibele werkwijze, korte lijnen en voordelige prijsstelling zijn de arbo-zzp’ers serieuze concurrenten voor arbodiensten die actief zijn in het midden- en kleinbedrijf. “Arbodiensten die opereren in een productgedreven markt, die producten pushen in plaats van zich af te vragen wat de werkgever nu echt wil, krijgen het lastig,” meent Ariette la Roi, directeur van arbodienst Cohesie die is ontstaan uit de zakelijke dienstverlening – omdat, zo zegt ze, “klantvriendelijkheid daar wel centraal staat.”

 

Ook Cohesie is aangesloten bij een netwerk: de Club van Maastricht, een nog jong brancheplatform van twintig kleinere arbodiensten dat zich wil profileren als alternatief voor brancheorganisatie BoaBorea. Het netwerk wil zich vooral keren tegen de “prijsdumping” waaraan de grote arbodiensten zich volgens bestuurslid La Roi bezondigen. “Hun bedrijfsartsen werken soms al voor negentig euro per uur, terwijl honderdvijftig euro normaal is. Als kleinere arbodienst moet je daarop reageren.”

 

Een ander voorbeeld van een nieuw arbo-netwerk is MeerArbo, een samenwerkingsverband van een arbodienst, een zelfstandig gecertificeerde bedrijfsarts, een personeelsdienst en een re-integratiebureau. MeerArbo werkt voor een ondernemersplatform van circa veertig bedrijven met in totaal 5600 werknemers in de regio Hoofddorp/Amsterdam. Volgens directeur James Eind van MeerArbo kunnen werkgevers via internet een contract afsluiten, en krijgen ze hulp bij de inrichting van een arbosysteem. “We hebben hier in deze regio een bepaalde mentaliteit van zaken zonder omwegen regelen. Daar sluiten wij als kleinere arbodienst bij aan. De grote arbodiensten zijn logger en voelen die mentaliteit minder aan.”

 

Auteur: Loek Kusiak

Reageer op dit artikel