artikel

Opslag brandgevaarlijke stoffen vaak niet in orde

Geen categorie

Minister Cramer van Ruimte en Milieu geeft provincies en gemeenten tot de zomer 2010 om de brandveiligheid bij de opslag van gevaarlijke stoffen op orde te brengen.

Handhaving schiet tekort

De minister stelde haar ultimatum gisteravond tijdens een overleg met de Tweede-Kamercommissie voor VROM. Aanleiding is een rapport van de VROM-inspectie waaruit blijkt dat bij veel bedrijven, die zulke stoffen in grote hoeveelheden opslaan, de vergunningen van onvoldoende kwaliteit zijn. Ook schiet de handhaving door provincies en gemeenten vaak tekort. Daarom overweegt de minister nu een veel hardere aanpak om een eind te maken aan deze slepende kwestie, door het noemen van man en paard en een aanscherping van de regelgeving.

Zorgwekkende situatie

Deze zorgwekkende situatie dwingt mij te dreigen met verregaande maatregelen,” aldus Cramer. “Ik ga ervan uit dat we samen met het bedrijfsleven en de betrokken overheden snel verbeteringen kunnen laten zien. Ik ben wel degelijk hoopvol, maar er moet nu echt snel iets gebeuren. Zeker als het om zulke grote risico’s gaat.”

Harde maatregelen 

De komende maanden zal de VROM-inspectie al vast extra alert zijn en gemeenten en provincies sommeren hun vergunningen op orde te brengen. Cramer wil de Tweede Kamer nog voor de zomer resultaten laten zien. Als die tegenvallen, volgt een harde aanpak: “In het uiterste geval gaan we namen en rugnummers publiek maken.” Bovendien overweegt zij om de noodzakelijke maatregelen af te dwingen met een rechtstreeks werkende wettelijke regeling.

Reageer op dit artikel