artikel

Van Vollenhoven wil veiligheidswet

Geen categorie

Van Vollenhoven zei woensdag in Den Haag dat met zo’n wet kan worden afgedwongen dat branches zich aan hun eigen regels houden. Bovendien wordt dan controleerbaar of de regels worden nageleefd.

 

Duidelijkheid door wetgeving

Volgens Van Vollenhoven heeft de regering in het laatste coalitieakkoord gezegd dat veiligheid niet meer alleen een taak is van de overheid, maar van iedereen in de samenleving, dus ook bedrijven en organisaties. ,,Alleen is nooit duidelijk gemaakt wat er dan van hen wordt verwacht.” Een nieuwe wet kan daarin duidelijkheid scheppen, meent hij.

 

In de wet moeten onder meer risico-inventarisaties worden opgenomen, waarin de geldende wetgeving voor branches en de eigen richtlijnen staan. Er moet in opgeschreven worden welke risico’s bedrijven en organisaties precies willen beheersen en hoe ze dat denken te doen. ,,De wet wordt het minimum waar iedereen zich aan moet houden”, aldus Van Vollenhoven.

Hij doet zijn best om de minister van Justitie in 2010 zover te krijgen dat hij een wetsvoorstel indient.

 

Onafhankelijke onderzoeksraad

Ook hoopt Van Vollenhoven Europa er volgend jaar van te overtuigen dat in elk Europees land een onafhankelijke onderzoeksraad moet komen. Die nationale raden zouden bevoegd moeten worden om over de grens onderzoek te doen. De voorzitter van de OOV pleit nadrukkelijk niet voor een Europese raad. ,,Daarvoor is het onderzoeksveld te breed.”

Reageer op dit artikel