artikel

Gouden Straatsteen naar Nota en Den Haag

Geen categorie

De jury van de Gouden Straatsteen FNV Bouw 2009 zwaait alle genomineerden lof toe. De gemeenten Den Haag en Zoetermeer ontliepen elkaar weinig. Zoetermeer zoekt samen met een opdrachtnemer innovatieve oplossingen om alle straatwerk machinaal te doen. Den Haag eist in het bestek nadrukkelijk machinaal straten en legt werk desnoods stil als er niet machinaal wordt gewerkt.

Veel waardering

Ook voor de vier genomineerde bestratingsbedrijven heeft de jury veel waardering. De jury is echter unaniem in haar keuze voor de winnaar van de Gouden Straatsteen 2009: Nota Straatmakers. ”De combinatie van vakmanschap, opleiding en inzet op de relatie met de opdrachtgever, en dat alles vanuit een groot kwaliteitsbewustzijn, maken dit bedrijf tot een visitekaartje voor de bedrijfstak.”

FNV Bouw heeft de Gouden Straatsteen ingesteld om machinaal straten te promoten. Belangrijk vindt FNV Bouw dat de bestratingsbranche afkomt van het imago dat er elk jaar 400 werknemers arbeidsongeschikt raken. Dat kost werkgevers en maatschappij geld en het betekent pijn en verdriet voor betrokkenen. Bovendien is het een weinig aanlokkelijk perspectief voor komende generaties vaklieden.

Inmiddels zijn de machines al zover doorontwikkeld dat bijna alle straatwerk met de machine te maken valt. De norm van machinaal straten bij oppervlakken groter dan 1500 m2 is dan ook losgelaten: nu is machinaal straten de norm. FNV Bouw prijst ook de machinebouwers, die hun machines ontwikkelen met veel gevoel voor de kwaliteit van het vakmanschap in de bestratingsbranche. Wel wil de bond dat de machines nog veiliger worden.

Reageer op dit artikel