artikel

Mogelijk landelijk ov-verbod voor “tuig”

Geen categorie

Eurlings verwees naar het voorbeeld van Rotterdam, waar sinds kort reizigers die overlast veroorzaken, worden geweerd uit het ov. Zij mogen twee maanden lang niet meer op twee tramlijnen reizen. Uit een evaluatie is gebleken dat de maatregel werkt, maar dat de naleving veel personeel vergt. Eurlings zei dat snel moet worden nagegaan of zo’n landelijke maatregel mogelijk is. Hij denkt van wel: ,,We moeten geen maatregel schuwen.”

Gewapende overval

In Limburg legden honderden buschauffeurs van streekvervoerder Veolia vrijdagochtend spontaan het werk neer uit protest tegen een aantal gewelddadige overvallen in de afgelopen weken. Met als laatste in de reeks een gewapende overval donderdagavond op een chauffeur in Kerkrade. Ze wilden met de actie ,,een signaal afgeven aan de buitenwereld”.

Maatregelen helpen niet

De lijst met plaatsen waar buschauffeurs in actie zijn gekomen na agressie, intimidatie of beroving in hun bus, is langzamerhand eindeloos. De vervoersbedrijven hebben al veel geld geinvesteerd om de veiligheid van hun chauffeurs te verhogen. Veel heeft het nog niet geholpen. Ook vakbonden maken zich al langer druk over de agressie in het openbaar vervoer.

Eerder dit jaar legden al chauffeurs het werk neer in onder meer Apeldoorn, Woerden, Wijk bij Duurstede en Ede. In de grote steden klagen ook de trambestuurders over verbaal geweld en bedreiging. Soms weigeren de chauffeurs door een bepaalde wijk te rijden. Dat gebeurde in Gouda en Arnhem omdat de chauffeurs de agressie helemaal zat waren.

Vervoersbedrijven hebben veel geld gestoken in het verhogen van de veiligheid. In veel bussen zijn camera’s opgehangen, is opname-apparatuur geinstalleerd en soms rijdt er zelfs extra personeel mee op risicovolle lijnen.

Reageer op dit artikel