artikel

Schoonmakers kondigen acties aan

Geen categorie

Dat hebben vertegenwoordigers van de werknemers zaterdag besloten op een bijeenkomst in Amsterdam.

De schoonmakers eisen vooral betere toegang tot vakopleidingen en taalcursussen. Zij verwijten grote bedrijven vooral op zoek te zijn naar het goedkoopste schoonmaakbedrijf, zonder te letten op de werkomstandigheden van de schoonmakers. Schoonmaakbedrijven zouden daardoor massaal de afspraken uit de cao voor schoonmakers aan hun laars lappen.

 

,,Schoonmaakbedrijven zijn makke lammetjes’’, zei bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten. ,,Daar valt niets van te verwachten zolang de grote bedrijven die schoonmakers inhuren niet inzien dat het anders moet. Die bedrijven gaan we nu net zolang lastigvallen totdat ze aan hun eigen doelstellingen voor verantwoord ondernemen voldoen.’’

 

Betere werkomstandigheden

De vertegenwoordigers van de schoonmakers vroegen enkele weken geleden een groot aantal van de belangrijkste opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven zich te scharen achter een oproep voor betere werkomstandigheden voor schoonmakers. Slechts een instelling, de Vrije Universiteit, reageerde positief. De andere bedrijven, waaronder ABN Amro en ING, lieten volgens Meyer niets van zich horen.

 

Ludieke acties

In eerste instantie richten de schoonmakers zich de komende tijd op ludieke acties en zijn stakingen nog niet aan de orde, aldus de vakbondsbestuurder. ,,Maar als het moet, wordt het menens. Dan zijn de schoonmakers bereid ver te gaan.’’

Reageer op dit artikel