artikel

Zelfroosteren houdt mensen inzetbaar

Geen categorie

Dat zegt Francel Vos, deskundige op het gebied van leeftijdsbewust personeelsbeleid bij TNO Kwaliteit van Leven. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken heeft voor een deel gelijk wanneer hij stelt dat ouderen relatief duur zijn voor een werkgever wanneer je kijkt naar de productiviteit en het salaris, aldus Vos. Maar dat ligt niet alleen aan het loon, maar ook aan de organisatie van het werk. ,,Het werk is vaak star ingericht en biedt weinig mogelijkheden de capaciteiten optimaal te benutten”.

 Flexibel

,,Houd je alles zoals het is, met vaste roosters en functie-eisen dan kan de productiviteit teruglopen”. Ga daar flexibeler mee om en geef mensen meer inspraak in de organisatie van hun werk, adviseert zij. Creeer meer mogelijkheden voor zelfroosteren voor teams. Zowel ouderen als jongeren hebben voorkeuren.

Opsplitsen

Ook het opsplitsen van functies kan volgens Vos helpen ouderen langer inzetbaar te houden. ,,Haal zware, belastende elementen uit een functie, creeer nieuwe functies en voeg nieuwe uitdagende taken toe. Cluster taken op een andere manier”.

Demotie

Demotie, waarbij ouderen een stapje terugdoen en salaris inleveren– moet ook bespreekbaar worden, meent Vos. Draait iemand geen onregelmatige diensten meer, dan kan de onregelmatigheidstoeslag komen te vervallen. Mensen moeten zich wel kunnen voorbereiden op een salarisverlaging. ,,Opgebouwde rechten kun je niet in een klap van tafel vegen.” Gesproken zal moeten worden over alternatieve beloningsstructuren, meent Vos.

Demotie betekent trouwens niet dat iemand niet functioneert, benadrukt zij. Maar het gaat erom dat mensen werk doen, dat bij hen past en dat zij gezond vol kunnen houden tot hun pensioen. ,,Dat is in ieders belang.”

Reageer op dit artikel