artikel

Druk druk druk

Geen categorie

Explosiedrukontlasting is een beveiligingsmaatregel die voorkomt dat een apparaat bezwijkt door tijdig voldoende openingen te creeren om de verbrandingsgassen snel af te voeren. Dit gebeurt door spleten of openingen te installeren, bijvoorbeeld breekplaten en explosiedeuren. Veiligheidsventielen lenen zich niet voor deze toepassing. Op deze manier ontstaat een gereduceerde explosiedruk. Waar mogelijk moet de ontlastingleiding een kort, recht pad volgen. Denk aan de reactiekrachten en extra drukval die anders optreden. Bij ontlasting van een explosie mogen personen uiteraard geen gevaar lopen door de uittredende steekvlam of giftige gassen.

Bij explosieonderdrukking worden, ruim voordat de maximale explosiedruk is bereikt, blusmiddelen in het vat of apparaat geinjecteerd. Het ontwerp hoeft dus slechts de gereduceerde explosiedruk te kunnen weerstaan. In tegenstelling tot bij explosieontlasting blijven de effecten van de explosie voornamelijk binnen het vat of apparaat. Explosieonderdrukkingssystemen bestaan uit een detectiesysteem en een blussysteem. Over het algemeen wordt de explosiedruk gereduceerd tot ongeveer 0,2 bar.

Reageer op dit artikel