artikel

Hands on

Geen categorie

De relevante norm voor tweehandenbediening is EN 574. Deze vorm van bediening beschermt de bediener tegen gevaarlijke situaties bij de bediening van een machine waarbij een persoon de schakeling bedient. Tweehandenbediening is adequaat als beveiliging tegen bewegende delen die dienen voor het werk en die uit functioneel oogpunt niet helemaal kunnen worden afgeschermd. Toepassing van tweehandenbediening is alleen wenselijk voor gevaarlijke delen waar een afscherming of naderingsschakelaar (bijv. lichtscherm of schakelmat) niet wenselijk of mogelijk is. Er zijn drie typen tweehandenbediening, met elk hun eigen systeemeisen.

Twee factoren bepalen de plaatsingsafstand van de tweehandenbediening: de stoptijd van de machine bij loslaten van de bediening en de naderingssnelheid van de persoon. EN 999 geeft de formule voor de plaatsingsafstand van de tweehandenbediening. Deze vorm van bediening inclusief de bijbehorende besturing vormt een veiligheidscomponent en moet dus voldoen aan de relevante veiligheidscategorie. Een belangrijk aspect bij de selectie van de tweehandenbediening is het voorkomen van omzeiling van de beveiliging. Bijvoorbeeld doordat bediening van een of beide knoppen mogelijk is met elleboog, heup of knie.

Reageer op dit artikel