artikel

System Overload

Geen categorie

Fysieke belasting is een sluipmoordenaar. Ongemerkt beschadigt overbelasting  het lichaam in de loop van de jaren. Fysieke overbelasting ontstaat wanneer je de grenzen van belastbaarheid regelmatig overschrijdt. Hard werken, een keer flink belasten, is geen probleem, maar het moet niet te vaak gebeuren. De kans op overbelasting is afhankelijk van de aard van het werk, de getroffen maatregelen en van de belastbaarheid van medewerkers (opleiding, leeftijd, ervaring, gedrag, psyche spelen daarbij allemaal een rol.) Een combinatie van ongunstige werkhoudingen, psychische belasting, kracht, duur, tempo of temperatuur kan tot gevolg hebben dat de maximaal toelaatbare norm wordt overschreden. Dit kan het geval zijn als je te veel of te zwaar tilt, te lang achter elkaar hetzelfde doet of regelmatig in een verkeerde houding werkt. Een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid voorkomt gezondheidsschade.

Het bijzondere is dat we overbelasting over het algemeen goed herkennen. Toch kunnen we vaak moeilijk geloven dat onszelf iets slechts kan overkomen … totdat het te laat is. Daarom is het nodig om medewerkers bewust te maken en te houden van het risico van fysieke belasting en ze te stimuleren daarin hun verantwoordelijkheid te nemen. Vanzelfsprekend naast het creeren van een veilige en gezonde werkomgeving.

Reageer op dit artikel