artikel

Je kunt niet genoeg oefenen

Geen categorie

Alarmerend

Ruim een derde van de zorginstellingen hield het afgelopen jaar geen ontruimingsoefening, een alarmerende situatie aldus Hagen. De brandweer komt bijna in alle gevallen te laat om mensen eruit te halen. Hagen vermoedt dat organisaties de risico’s niet goed inschatten en oefenen maar lastig vinden. Bovendien mag het allemaal geen tijd en geld kosten. Oefenen is echter een wettelijke verplichting. Daar kan een bedrijfshulpverlener de organisatie op wijzen.

Toch hoeft het allemaal niet heel ingewikkeld te zijn. Een tabletop-oefening is ook een mogelijkheid. Daarbij oefenen medewerkers een casus op een tafel met een plattegrond van de organisatie en met poppetjes. Een andere mogelijkheid is een deelontruiming. Dat kun je per afdeling oefenen.

 

Draagvlak

Essentieel is draagvlak vanuit de top. Die moet brandveiligheid in de organisatie breed wegzetten. Dat kan door oefenen leuk te maken en te beginnen met kleine stapjes. Juist door het op te bouwen van klein naar groot komt een eindoefening goed uit de verf en krijgt deze meer draagvlak binnen de organisatie.

 

www.ontruimenmoetjeoefenen.nl

 

 

 

 

Voor u geselecteerd:

 

Vakblad Arbo>>

 

 

Iedere maand signaleert Arbo>> de ontwikkelingen op gebied van beleid, wet- en regelgeving en arbozorg. Tevens besteedt het blad aandacht aan managementsystemen, producten en diensten.

 

meer informatie

Gids Bedrijfshulpverlening

 

De Gids Bedrijfshulpverlening is een leidraad voor het adviseren over en het opzetten en in stand houden van een bedrijfshulpverleningsorganisatie.

 

meer informatie

Reageer op dit artikel