blog

Mexicaanse grap

Geen categorie

In het begin had ik nog niet zoveel medelijden met de slachtoffers. Oke, griep is vervelend, maar ze hadden daarvoor toch ook maar mooi in de Mexicaanse zon gelegen, terwijl wij hier in de regen moesten ploeteren. Nee dan de Q-koorts, geen leuke vakantie, toch ziek.

 

Nu trof die laatste ziekte aanvankelijk alleen geiten en Brabanders, geloof ik.

En aangezien deze laatste groep ook altijd loopt te mekkeren, duurde het even voordat men daar in de rest van het land het verschil tussen ontdekte.

Voor je bedrijf maakt het overigens weinig uit of je personeel nu ziek is door een wereldwijde pandemie of door een voedselvergiftiging wegens bedorven kroketten uit de kantine. Eigenlijk is dat laatste erger: iedereen is tegelijk ziek en de buitenwereld heeft nergens last van.

 

Zo’n mondiale griepgolf heeft voor uw bedrijfscontinuiteit eigenlijk alleen maar voordelen. Immers niet alleen medewerkers zijn ziek maar ook uw klanten, wat minder productie is dus mooi meegenomen. In deze tijden van recessie is het overigens ook een natuurlijke vorm van werktijdreductie waarbij niet Donner, maar de verzekeraar betaalt.

 

Maar goed, ook een pandemie zelf is business. Ik ken een bedrijf waar managers de deurklinken en trapleuningen met desinfecterende vloeistof lopen te besproeien.

In overvolle treinen, tussen hoestende en proestende medereizigers, begeeft het personeel zich naar het werk, maar gelukkig kun je daar eenmaal aangekomen veilig de deurklink aflikken. Hier moet een adviseur achterzitten die thuis gierend van het lachen aan zijn vrouw vertelt wat hij zijn klanten nu weer aangepraat heeft.

 

Intussen worden dikke draaiboeken geschreven om de onderneming aan de praat te houden als straks ineens dertig procent van de mensen ziek thuis zit. Wie is er nu het meest belangrijk voor de zaak, en wie zouden voor vaccinatie of virusremmers in aanmerking komen? De mensen op de vloer of de managers daarboven?

Iedereen kent het antwoord, maar ook iedereen kent de uitkomst, en die is vast niet hetzelfde.

 

Die Mexicaanse griep was eerst heel erg, maar bij nader inzien misschien toch ietsepietsie minder erg. Heeft u nu dat plan helemaal voor niets gemaakt? Nee, hoor: gebruik het volgend jaar in de bouwvakvakantie, dan is de absentie van personeel nog veel hoger.

 

Auteur: Joris

Reageer op dit artikel