artikel

Meer fietsen bespaart baas miljoenen

Gezond werken

De resultaten werden op 26 januari gepresenteerd door staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) op de fietsvakbeurs FietsVAK in Rosmalen.

Binnenkort begint Huizinga een proef met bedrijven om fietsen financieel aantrekkelijker te maken voor het personeel. ‘Werkgevers krijgen de mogelijkheid om hun mobiliteitsbudget ook in te zetten voor de fiets’, licht een woordvoerster van het ministerie van Verkeer toe. Zo kan bijvoorbeeld een medewerker die voor zijn werk korte afstanden op de fiets aflegt 19 eurocent per kilometer krijgen.’

Belangenorganisaties Bovag en RAI willen het aandeel van het fietsen in de totale mobiliteit laten stijgen tot 30 procent in 2020. Dat staat in hun Duurzaamheidagenda Fiets, die zij op de fietsbeurs aan Huizinga aanboden. Iedereen zou volgens hen zijn steentje moeten bijdragen om het fietsgebruik te stimuleren en zo een duurzame samenleving te bewerkstelligen.

Mensen zouden vooral voor korte afstanden vaker de fiets moeten pakken in plaats van de auto, vinden de belangenorganisaties. ‘Zeker met de elektrische fiets is veel winst te behalen. Met een e-bike kun je met gemak een dubbele afstand in dezelfde tijd afleggen.’

Nu fietst bijna een derde van de werkenden regelmatig naar het werk. ‘Gezondheid is de belangrijkste reden om de fiets te pakken’, aldus TNO.

 

Pdf van artikel TNO

Reageer op dit artikel