artikel

Hoe werkt werkfruit?

Gezond werken

11.00 uur ’s ochtends is een gevaarlijke tijd. De lunch is nog een uur weg en de behoefte om te snacken is vaak groot. Uit Deens onderzoek blijkt dat mensen dan vaak kiezen voor een snack met veel calorieen.

 

En het kan gemakkelijk anders, vindt Paul Ras, projectleider van het Project Werkfruit. ‘Want uit datzelfde Deense onderzoek blijkt dat mensen in zo’n geval best groente of fruit willen eten. Ze hebben het alleen niet bij zich.’

 

Leverancier

Vandaar die Campagne werkfruit. Op de site www.fruitfruit.nl kunnen werkgevers zoeken naar een locale leverancier. Die neemt op vaste dagen een schaal mee, voor in de kantine of bij het koffiezetapparaat. ‘En dan blijkt dat 85 tot 90 procent van de werknemers er ook gebruik van maakt’, zegt Ras.

 

Overgewicht
Werkfruit is onderdeel van het Convenant Overgewicht. Een logisch onderdeel, vindt Ras. ‘Mensen zitten vaak lang op hun werk en willen af en toe wat te eten hebben. Niet alleen is groente en fruit gezond – en zet het weinig aan – het heeft het voordeel dat mensen er vaak lang op kunnen knabbelen. En dus laten ze die vette hap waarschijnlijk staan.’
 
Verenigde Staten
Dan kan zo zijn, maar ondertussen neemt het overgewicht in Nederland nog steeds toe. Terwijl de overheid al tijden bezig is met allerlei gezondheidcampagnes zoals deze. Hebben die inspanningen wel zin? ‘Absoluut’,  zegt Ras. ‘Wat als er niets was gebeurd? Dan hadden we hier misschien een soort VS gehad. Daar is overgewicht een veel groter probleem en heb je veel meer mensen met obesitas. Dat komt waarschijnlijk doordat de overheid later ingreep.’

 

Aflaat
Een ander mogelijk kritiekpunt dan. Is Werkfruit niet gewoon een soort aflaat? De werkgever kan een paar fruitschalen neerzetten, en klaar is het gezondheidsmanagement. Ras ziet het niet vaak gebeuren. ‘Nogmaals: Werkfruit is een onderdeel van het Convenant Overgewicht, en dat behelst ook andere projecten: lunchwandelen, de balansdagen, sport en beweging. Je ziet dan ook dat veel werkgevers ook andere gezondheidsactiviteiten ondernemen. Ze geven bijvoorbeeld voorlichting over een gezonde leefwijze of verstrekken een gratis abonnement op de sportschool.’

 

Aandacht
Maar ook al zouden bedrijven alleen die schalen neerzetten, dan nog zie je resultaat, constateert Ras. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat 90 procent van de medewerkers de actie positief beoordeelt. Waarom? Wel, de baas laat toch zien dat hij het personeel aandacht geeft.’

 

Resultaten
De resultaten lijken Ras gelijk te geven. Van de 69.000 bedrijven in Nederland met meer dan tien werknemers, hebben er ruim 9900 ‘werkfruit’ in huis, blijkt uit onderzoek van het Groentenfruit Bureau. Op jaarbasis worden 112,4 miljoen stuks fruit geleverd, waarvan 42,7 miljoen appels

Reageer op dit artikel