artikel

Op de fiets naar het werk

Gezond werken

Landelijke campagne

Dat stellen het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en de Fietsersbond. Ze presenteren donderdag 5 november een grote landelijke campagne om het gezonde fietsen te promoten. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig fietsen niet alleen leidt tot een lagere kans op vroegtijdig overlijden, maar ook tot een lager risico van hart- en vaatziekten en kanker. Het fitheidniveau van fietsende werknemers komt overeen met het fitheidniveau van vijf jaar jongere collega’s, en voor regelmatige fietsers ligt dit zelfs op tien jaar jonger.

 

Velen bewegen te weinig

Er wordt al heel veel gefietst in Nederland, maar er is ook nog veel te winnen. Veel Nederlanders bewegen namelijk nog steeds te weinig.” Fietsen is bovendien een goede manier om overgewicht te voorkomen. Op allerlei mogelijke manieren wordt volgend jaar geprobeerd alle Nederlanders op de fiets te krijgen. Drie ministeries (Volksgezondheid, Verkeer en VROM) hebben al steun toegezegd en ook een tiental landelijke organisaties als de ANWB, de OV-fiets en sportkoepel NOC*NSF.

 

Meer aandacht voor fietsen naar het werk

Daarnaast wordt veel aandacht geschonken aan fietsen naar het werk. Op dit moment fietst 25 procent van de werknemers regelmatig naar de werkplek, vaak gaat het om afstanden korter dan 7,5 kilometer. Dat moet 28 procent zijn in 2012. “Dat is mogelijk, denken wij, omdat werkgevers vaak niet weten wat ze allemaal kunnen doen om fietsen te promoten”, aldus Van der Steenhoven. “Zo mogen ze werknemers een vergoeding van 19 eurocent per gereden kilometer betalen. Ook willen we ze stimuleren om een fietsplan op te stellen, waarmee ze hun personeel voordelig een fiets kunnen aanbieden.”

Reageer op dit artikel