artikel

Minder verzuim door nadruk op mobiliteit

Gezond werken

Een medewerker meldt zich ziek. De klacht: last van zijn handen en schouders. Ernstig genoeg om niet meer te kunnen typen, erkent de leidinggevende. Daarom stelt hij de vraag die hij heeft ingestudeerd op de verzuimcursus: ‘Wat kun je nog wel?’

 

Niet oplossingsgericht
Een begrijpelijk vraag, zegt Marleen Teunis, directeur van Van Campen Consulting. Maar toch getuigt hij volgens haar van een verkeerde benadering. ‘Want wat voor gesprek krijg je vervolgens? Een analyse van de diagnose. Dit kun je niet en dit kun je wel. Zo’n benadering is te weinig oplossingsgericht.’

 

Mobiel
In haar boek ‘Werken, iedereen wordt er beter van’ doet Teunis een voorstel voor een betere beginvraag: ‘Ben je nog mobiel?’ Het is de eerste stap in een traject dat zij ‘oplossingsgericht verzuimmanagement®’ noemt. Met zo’n traject is het verzuimpercentage van ieder bedrijf volgens haar terug te brengen tot drie procent of lager.’

 

Voordelen
Want volgens Teunis is mobiliteit de eerste stap naar terugkeer. ‘Ga maar na: van iedere duizend medewerkers die zich ziekmelden, zijn er na vijf dagen maar dertien niet mobiel. Daar kun je als leidinggevende goed gebruik van maken. Want als mensen mobiel zijn, kunnen ze naar het werk komen om daar hun ziekte te bespreken. Daar kunnen ze vervolgens een werkhervattingsplan opstellen, met een einddatum. En dat is niet het enige voordeel. Want als jij regelmatig naar het werk gaat, geeft dat je leven een bepaalde structuur. En je krijgt ook nog eens sociale steun van collega’s.’

 

Contract
Zieke werknemers mogen een uitnodiging om langs te komen niet afslaan, vindt Teunis. ‘Als jij niet meewerkt aan je re-integratie, worden je collega’s het slachtoffer omdat ze jouw werk moeten overnemen. Je moet het zo zien: jij hebt een probleem, want je kunt je contractsafspraken niet nakomen. Mag je er dan zomaar vanuit gaan je alleen beter kunt worden door thuis te zitten? Ik denk het niet. Je kunt toch ook niet je bank bellen en zeggen dat je je hypotheek niet kunt betalen?’

 

Chemokuur
Mag je dan nooit lekker thuis blijven? ‘Alleen als je niet mobiel bent’, zegt Teunis. ‘Bij veertig graden koorts bijvoorbeeld, of bij een zeer ernstige depressie. Maar nogmaals: dat zijn uitzonderingsgevallen. Zelfs als je een chemokuur volgt, ben je in veel gevallen nog mobiel. Ook dan adviseren wij werknemers om halve dagen niet en halve dagen wel te werken. In het belang van hun werkgever, maar ook van henzelf.’

 

‘Werken, iedereen wordt er beter van’, Marleen Teunis, Kluwer 2010, ISBN 978 90 13 07217 4

 

Voor u geselecteerd: Praktijkblad Preventie

 

Preventie is een begrip dat veel aandacht krijgt op dit moment. Praktijkblad Preventie is de praktische ondersteuning voor functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het preventiebeleid binnen hun organisatie!

 

meer informatie

Reageer op dit artikel