artikel

Mexicaanse Griep

Gezond werken

Precieze cijfers ontbreken, maar de de sterftekans wordt geschat op 0,57%. Daarmee is de Mexicaanse griep veel dodelijker dan de gewone seizoensgriep. Bovendien is bij eerdere pandemieen gebleken dat de agressiviteit van griepvirussen kan toenemen.  Op 11 juni verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie dat de uitbraak van de Influenza A (H1N1) een pandemie is.

De besmetting met griep, en dus ook deze griep, gebeurt hoofdzakelijk door met virus besmet slijm; door druppeltjes in de lucht van een hoestende of niezende patient en via besmette deurknoppen en andere oppervlakken. Beschermingsmaatregelen zijn het regelmatig handenwassen, het huis schoon houden en zorgen voor een goede ventilatie. Ook kan het helpen om de luchtvochtigheid op vijftig procent te brengen (zie het artikel ‘Water koken tegen Mexicaanse Griep’).

Niezen en hoesten moet men in een wegwerpzakdoek doen. Lukt dat niet, is het raadzaam direct de handen te wassen. Het dragen van een mondmasker biedt enige bescherming tegen druppelinfektie en verhindert dat men met besmette handen aan neus of mond komt. Dit pleit ook voor een goede handenhygiene.

 De dreigende verspreiding van de Nieuwe Influenza A naar Nederland vraagt ook van bedrijven tijdige en goede voorbereiding op het gebied van arbeidsomstandigheden. Wat kunt u doen als dadelijk ook uw medewerkers ziek worden?

Voor meer informatie:

 

Reageer op dit artikel