artikel

Fijne collega, die medewerker 2.0

Gezond werken

Er is een nieuwe medewerker opgestaan: de medewerker 2.0. Niet meer fysiek op het werk aanwezig, is hij vooral een virtuele collega. Dat heeft consequenties voor de onderlinge omgang.

Fijne collega, die medewerker 2.0

De medewerker 2.0 is van de generatie die na 1980 is geboren en vanaf 2000 de arbeidsmarkt betreedt. Hij is als digital native gewend aan virtueel werken en kennis delen via de nieuwe media. Hij werkt niet meer op kantoor, maar thuis of waar dan ook. Bedrijven hebben hun bricks & bytes inmiddels aangepast. Maar hoe zit dat met het gedrag van medewerkers en dan met name de omgang van collega’s onderling?

Gedragscode

Aan de orde van de werkdag: lollige mailtjes die net te ver gaan, foto’s en filmpjes met een seksuele context die via de smartphone op het werk worden uitgewisseld. Zelf als ‘iedereen’ eraan meedoet en het leuk vindt, is het nog niet oké. Want er zijn geschreven en ongeschreven regels over betamelijkheid en vooral ook over passend werkgedrag. Die zijn vaak neergelegd in een gedragscode. Maar de collega die tegen de digitaal gedeelde ongein protesteert, zal het nog moeilijk krijgen.

Cyberpesten

Ook volwassenen lijden onder cyberpesten. Wat betekent het voor een medewerker die merkt dat de collega’s communiceren en afspraken maken via een groepsapp waar hij niet aan mee mag doen? Natuurlijk moet een werkgever daar maatregelen tegen nemen. Maar ondertussen ervaren mensen dit pesten op het werk niet alleen tijdens werktijd, maar ook daarbuiten. En ‘het uitpraten’ via internet of sociale media is lastig als je niet eens zeker weet of de andere zijn woorden zelf heeft bedacht.

Blijvende relatie

Een derde van de stellen die een blijvende relatie aangaan heeft elkaar leren kennen op of via het werk. Hoe werkt dit in het digitale tijdperk, met thuiswerkers die nog maar zelden fysiek op het werk zijn? Samen digitaal een klus klaren heeft lang niet zo’n impact als samenwerken in elkaars fysieke nabijheid. Daarmee heeft de werkplek als contactplek voor de medewerker 2.0 vermoedelijk ook afgedaan.

 

>> Het hele artikel ‘De medewerker 2.0’ van Willeke Bezemer lezen? Dat kan in Vakblad Arbo 9-2015.

Reageer op dit artikel