artikel

Werkdruk? Weg met de energievreters!

Gezond werken

Hoe brengt u de werkdruk omlaag? Door het werk te laten uitvoeren door meer mensen? Beter is het om te zorgen voor minder energievreters en meer energiegevers.

Werkdruk? Weg met de energievreters!

Geluidsabsorberende wanden. Niet de eerste oplossing waar je aan denkt bij de bestrijding van werkdruk. Toch is het een logische, want geluidhinder op de werkplek is een energievreter. En werkdruk ontstaat als energievreters het winnen van energiegevers.

Klagen in de koffiehoek

Een indruk krijgen van het effect van energievreters? Bezoek de koffiehoek. Want dat is bij uitstek de plaats waar medewerkers klagen. Over instabiele netwerken of de afgelopen reorganisatie. Aan de andere kant staan de energiegevers. Interessant werk bijvoorbeeld, of een complimentje van je leidinggevende. Het voordeel van energiegevers: ze zijn makkelijker te beïnvloeden. Bovendien vormen ze belangrijke buffers tegen de energievreters.

Balans met sterren

Een juiste balans tussen energiegevers en energievreters, daar gaat het om. Bij de aanpak van werkdruk is het verder belangrijk om tijdig te signaleren om op alle niveaus te kunnen ingrijpen. Een indeling in vijf sterren helpt daarbij.

Ster 1: signalering
Registreer de signalen bij individuele medewerkers, maar ook op team- en organisatieniveau. Mensen die nagels bijten of snel praten. Een over de gehele linie in de organisatie toegenomen hoeveelheid fouten of klachten.

Ster 2: Aanpak op individueel niveau
Voldoende vaardigheden om het werk vol te houden zijn energiegevers. Die vaardigheden zou een werkgever moeten integreren in zijn personeelsontwikkelingsplannen. Ook als de werkdruk al te hoog is opgelopen zijn er allerlei strategieën: van mindfulness en coaching tot powernaps.

Ster 3: Aanpak op teamniveau
Individuele verschillen tussen mensen zijn groot, hetzelfde geldt voor teams. Sommige teams zijn gebaat bij concrete oplossingen. Andere zoeken hun heil in het zogenoemde V-model waarbij ze op zoek gaan naar begrip en inzicht, in plaats van de snelste oplossing.

Ster 4: Aanpak op organisatieniveau
Op dit niveau worden belangrijke beslissingen genomen. Bijvoorbeeld: hoe verminder je bij een reorganisatie de werkdruk van de medewerkers die achterblijven? Zo’n oplossing vereiste een organisatiebrede blik.

Ster 5: Aanpak op sector- en overheidsniveau
Kent uw branche geen arbocatalogus met afspraken over werkdruk? Geen nood. Want 73 werkdruk-catalogi uit andere sectoren bevatten een schat aan goede ideeën.

Gluren bij de buren? Prima idee. Want u hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Kijk hoe anderen soortgelijke problemen hebben opgelost en doe er uw voordeel mee. Denk maar aan die geluidsabsorberende wanden van het begin …

 

>> Interesse? Lees het volledige artikel ‘Energiegevers tegen werkdruk’ van Peter Passenier in Vakblad Arbo 9-2015.

>> Meer weten over de 5 sterrenaanpak van werkdruk? Lees het boek ‘5 sterrenaanpak voor een gezonde Werkdruk’ door Alex van der Wal, Arnold van Meerveld, Aukje van den Bent en Huub Pennock.

Reageer op dit artikel